podcast

Derde aflevering van BRUZZ-podcast 'Wandelen naar Congo'

LUCAS_CATHERINE
© Margot Otten
| Schrijver Lucas Catherine bij zijn boekenkast.
© Margot Otten
| Schrijver Lucas Catherine bij zijn boekenkast.

Op 30 juni 2020 zal het zestig jaar geleden zijn dat Congo onafhankelijk werd na de kolonisatie door België en daarvoor koning Leopold II. De sporen van die kolonisatie zijn nog zichtbaar in Brussel. De koloniale geschiedenis in de stad en gevolgen ervan ontdek je in deze vierdelige podcastreeks.

De Tervurenlaan en het Jubelpark met de triomfboog. Ze zouden er niet geweest zijn zonder kolonisatie van Congo door België. Enkele van de grootse lanen en parken die Brussel rijk is, bestaan omdat België Congo koloniseerde en zich dankzij de exploitatie van Congo heeft verrijkt.

Lucas Catherine publiceerde een indrukwekkende oplijsting van al dat Congolees erfgoed in zijn boek: ‘Het dekoloniseringsparcours: Wandelen langs Kongolees erfgoed in België.’

In aflevering drie hoor je wie de figuren zijn achter de vele straatnamen in Brussel die verwijzen naar de kolonisatie. Wat de geschiedenis is van het Jubelpark en wat het verhaal is van Generaal Storms, die een buste heeft in Elsene.

Je kan deze podcast-reeks ook beluisteren via je favoriete podcastapp: Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, TuneIn. De laatste aflevering verschijnt op zaterdag 20 juni. De vorige afleveringen kan je ook beluisteren op de BRUZZ podcast-pagina.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?