20180122 katjes BRUZZ ACTUA

'Die berg gedode katten was onze samenleving niet waardig'

Jean-Marie Binst
© BRUZZ
25/01/2018

Dierenarts John Smets schaart zich achter de regelgeving rond sterilisatie, al heeft hij nog geen klanten die hem een premieformulier voorleggen. “Het is een goede zaak dat de overheid huiskattenregistratie en -sterilisatie aanmoedigt. Hiermee wordt de ‘berg geëuthanaseerde katten’ gereduceerd.”

De eigenaar van een huiskat is er zelf verantwoordelijk voor om zijn of haar kat of kater te laten identificeren en steriliseren door een dierenarts. Het kattenbaasje legt de arts zelf het premiedocument van de gemeente voor. Die vult het verder in en de katteneigenaar kan de premieaanvraag indienen bij de gemeente.

Dokter John Smets, van Dierenartsenpraktijk ter Kameren (Brussel-Stad), kreeg nog geen klanten over de vloer met een premieformulier. “Wellicht is de sterilisatiepremie voor huiskatten onvoldoende bekend,” stelt hij. “Ik vind het een heel positief signaal van staatssecretaris Debaets. Als je weet dat er in Brussel per jaar bij een negenhonderdtal katten euthanasie moet worden gepleegd, dan kan mettertijd veel dierenleed bespaard worden dankzij de nieuwe wet. Wel zal de regelgeving nog kinderziektes moeten doorworstelen, en mogelijk verfijnd worden. Maar het probleem van de berg gedode katten per jaar, was niet langer onze samenleving waardig.”

Voordelen sterilisatie

Huiskatten los zien van zwerfkatten vindt Smets fout. “De grens tussen huiskatten en verwilderde stadskatten is dun. Een huiskat loopt soms buiten en heeft geen identificatiechip. Iemands kat kan plots vijf kittens krijgen. Wat gebeurt daar dan mee? In het beste geval trekken de kleine katjes hun plan in de buurt. Hoeveel ‘huiskat’ of ‘zwerfkat’ wordt die tweede of derde generatie katten dan? Trouwens ook als een appartementskat niet buitenkomt is het ‘gezonder’ voor de kat om ze te steriliseren of castreren. De kans op melkkliertumoren bij kattinnen wordt heel sterk gereduceerd als ze gesteriliseerd zijn. Die melkkliertumoren maken tachtig procent van de kankers uit bij kattinnen.”
“Op vroegsterilisatie bij katten is aan de Universiteit Gent grootschalig onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat er geen nefaste gevolgen zijn. En mocht de ietwat omslachtige procedure van registratie en sterilisatie voor sommigen een brug te ver zijn, denk dan aan het hogere doel: minder euthanasie op niet-geïdentificeerde katten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, sterilisatie, huiskatten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni