Dikke Beuk mag blijven

Op de Dikke-Beuklaan tussen het UZ Brussel en de Tentoonstellingslaan loopt straks de nieuwe tramlijn 9. Ergens middenin staat een beuk, een boom met een verhaal. De tram gaat rekening met hem houden.

De 'nieuwe' Dikke Beuk refereert aan zijn historische voorvader, de Arbre Ballon, een eeuwenoude beuk die op 12 mei 1912 geveld werd (zie ons artikel van 10 mei 2012 op www.brusselnieuws.be).

Even werd gevreesd dat 'kleinzoon Beuk' gekapt zou worden, maar dat blijkt niet het geval: de boom blijft staan, ook al staat hij niet op de inventaris-lijst van opmerkelijke bomen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

"Bij het ontwerp van groenvoorziening werd wel degelijk rekening gehouden met de beuk uit 1985 (geplant op 5 mei 1984, red.); er is ons verteld dat die moest blijven staan," zegt architecte Livia de Bethune van het bureau SumProject, dat samen met Mobiel Brussel de infrastructuurplannen uittekent.

De Dikke Beuk is terug te vinden op de nieuwe middenberm naast de tramsporen. In het verlengde van de beuk komen nieuwe platanen. De eerste plataan wordt op elf meter geplant; tussen de platanen zelf komt negen meter ruimte. De Dikke Beuk krijgt dus ruimere groeikansen voor zijn kruin, en zal opvallen bij een voetgangersdoorgang. De nieuwe berm rond de boom waaiert zelfs meer uit dan in de huidige situatie.

"Zolang er gewerkt wordt, zal de beuk beschermd moeten worden, net zoals bij de platanen op de Jetselaan zal gebeuren," stelt De Bethune nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?