Directeur Legermuseum op 58-jarige leeftijd overleden

© klm-mra

Piet de Gryse, directeur ad interim van het Koninklijk Legermuseum is begin deze week overleden op de dag dat hij 58 jaar werd. Hij heeft er een lange carrière in het museum opzitten. "Piet was veeleisend en zat vol ideeën."

Op 1 april vorig jaar werd Piet De Gryse door toenmalig minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) aangesteld als directeur ad interim van het Legermuseum. Omdat hij toen al een zwakke gezondheid had, koos hij ervoor om die functie op te nemen samen met zijn collega Christine Van Everbroeck.

Het was geen gemakkelijk moment om de leiding van het museum over te nemen. Het ging al een tijdje bergaf met het museum. Het gebouw lag er verkommerd bij en een tentoonstelling over de herdenking van de Eerste Wereldoorlog raakte maar niet van de grond. “Piet De Gryse wou die uitdaging toch aangaan omdat hij erg gepassioneerd is voor en door het museum. Het museum heeft ook zoveel potentieel dat hij het maar wat graag uit het slop wou halen”, weet zijn collega Christine Van Everbroeck.

In mei van dit jaar kwam de leiding van het Legermuseum nog in opspraak voor gesjoemel. “Dat heeft hem zwaar aangegrepen. Vooral omdat hij onschuldig is. Tot op heden is er ook nog altijd niets bewezen.”

Piet De Gryse heeft een lange relatie met het museum. In 1982 begon hij te werken in het documentatiecentrum van het Legermuseum. Nadien werd hij conservator van de afdeling wapens en harnassen en nog later diensthoofd van het wetenschappelijk departement 1, de afdeling van de kleine museumstukken.

“Hij had dus een lange ervaring met de collectie en in leidinggevende functies en dat voelde je ook. Hij was heel veeleisend en zat vol ideeën maar hij liet altijd plaats voor overleg. Met Piet verlies ik niet alleen een collega maar ook een vriend”, zegt Christine Van Everbroeck, die 25 jaar met De Gryse samenwerkte.

De Gryse lag sinds juni in het ziekenhuis met hartproblemen. Toch kwam zijn overlijden onverwacht. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?