Dirk Devroey waarschuwt opnieuw over coronasituatie: 'Brussel is Antwerpen voorbij'

© VUB
| Dirk Devroey.

VUB-professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey stelt vast dat Brussel Antwerpen inmiddels voorbij is qua relatieve coronabesmettingen. "Ik vraag vooral dat de huidige maatregelen strenger gehandhaafd worden."

Devroey stelt op basis van de cijfers van de aparte VUB-website coronafacts.be vast dat Brussel inmiddels een hogere incidentie, dus besmettingen per 100.000 inwoners in de laatste week, heeft dan Antwerpen. Coronafacts werkt op basis van cijfers die Sciensano vrijgeeft, maar verwerkt deze doorgaans sneller en op een andere manier. Na een eerdere afvlakking van het aantal besmettingen in het Brussels gewest, valt nu opnieuw een stijging te noteren.

"De laatste vier dagen hadden we in Brussel 225 nieuwe besmettingen, in het arrondissement Antwerpen waren er maar 64," aldus Devroey. "Ik maak me zorgen. Niet alleen om Brussel, maar ook om de randgemeenten. Ook daar kleurt het stilaan steeds roder."

Brandhaarden onder controle

Volgens Devroey naderen we het niveau van de eerste golf. "Toen zaten we op 82 gevallen per 100.000 inwoners in een week, nu zitten we op 80. En er gebeurt weinig om dat naar omlaag te brengen."

Het feit dat de situatie in de ziekenhuizen minder alarmerend is als tijdens de eerste golf, is volgens hem geen reden om de situatie minder ernstig te nemen. "Dat komt alleen maar omdat we de brandhaarden nu beter kunnen controleren. We testen meer en doen aan bron en contactonderzoek."

Beter handhaven

Concreet vraagt de professor om vooral de bestaande maatregelen strenger te handhaven. "Het is niet mijn taak als onderzoeker om nieuwe maatregelen voor te stellen, dat is aan de politiek. Maar ik stel wel vast dat de huidige maatregelen, zoals bijvoorbeeld de mondmaskerplicht, absoluut niet worden nageleefd. We moeten mensen blijven wijzen op de alarmerende cijfers en het gevaar van corona."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?