Dit jaar al zes dodelijke ongevallen in de bouw in Brussel

Jasmijn Post
© BRUZZ
16/06/2022
Updated: 16/06/2022 17.36u

De voorbije zes maanden zijn er zes dodelijke ongevallen gebeurd op bouwwerven in Brussel. Dat laat het arbeidsauditoraat van Brussel weten. Dat zijn er meer dan in de voorgaande vier jaar samen. Een verplichte veiligheidsopleiding voor iedereen die een werf betreedt is in de maak.

In 2019 werden er door het arbeidsauditoraat van Brussel twee dossiers voor dodelijke ongevallen geopend (en 57 dossiers in totaal). In 2020 gaat het om één dodelijk ongeval (en 60 zaken in totaal). In 2021 waren er twee zaken voor dodelijke ongevallen (en 77 in totaal).

Dit jaar schieten de cijfers de lucht in. De eerste zes maanden van dit jaar opende het arbeidsauditoraat in totaal 32 zaken, waarvan vijf dossiers over arbeidsongevallen met dodelijke afloop. In totaal gaat het om zes slachtoffers dit jaar, omdat op maandag twee personen bij hetzelfde ongeval om het leven zijn gekomen. De arbeider die woensdag levensgevaarlijk gewond raakte, is nog niet in de cijfers van het arbeidsauditoraat opgenomen.

Gianni De Vlaminck, federaal secretaris voor de bouwsector van het ABVV, herinnert eraan dat de meest betrouwbare cijfers die van het fonds voor arbeidsongevallen zijn, Fedris. Maar die hebben een aantal jaar vertraging: de meest recente cijfers dateren van 2019.

De Vlaminck wijst er ook op dat gedetacheerde werknemers niet altijd in de statistieken worden opgenomen. Daardoor kan het zijn dat niet alle arbeidsgevallen in de statistieken belanden. Hij pleit ervoor dat élke werknemer die op een werf aan de slag gaat ook wordt opgenomen in het overzicht van arbeidsongevallen.

"Bepaalde ongevallen kunnen vermeden worden door te wijzen op de gevaren"

Gianni De Vlaminck, federaal secretaris voor de bouwsector van het abvv

Om de stijging van het aantal dodelijke arbeidsongevallen te begrijpen, moeten we volgens De Vlaminck kijken naar de veranderingen binnen de bouwsector in zijn algemeen. Vroeger was er één aannemer die het project deed met zijn werknemers. Vandaag is een bouwproject opgesplitst in deelactiviteiten. Voor elk onderdeel zijn er andere bouwvakkers en aannemers, waardoor er minder overzicht is.

Bovendien zijn er veel Bulgaarse en Poolse werknemers op bouwwerven, die met hun meerdere communiceren in gebarentaal. "Er moet altijd een contactpersoon zijn die kan vertalen," stelt De Vlaminck. "Er zijn veel ongevallen waarbij mensen vallen van een hoogte of onder een zwaar object terechtkomen dat naar beneden valt. Dat kan vermeden worden door te wijzen op de gevaren.

20190816_bouwwerf_ruwbouw_nieuwbouw_passiefbouw_gewapend_beton_staalvlechten_c_photonews.jpg

| Een korte veiligheidsopleiding voor bouwwerven wordt - als alles volgens plan verloopt - vanaf eind dit jaar verplicht.

Veiligheidsopleiding verplichten

Voor arbeiders die met asbest werken bestaat er ook een verplichte opleiding. Ook uitzendbureaus moeten uitzendkrachten de basisinformatie over veiligheid meegeven. Maar er lopen op een bouwwerf nog heel veel werknemers rond die geen enkele informatie hebben gekregen over hoe ze de risico's op een bouwwerf kunnen verminderen.

ABVV pleit er daarom voor om een korte veiligheidsopleiding verplicht te maken voor iedereen die een werf betreedt. Vandaag ontbreekt dat volledig, stelt De Vlaminck vast. Werkgeversfederaties en andere belanghebbenden hebben daarover met federaal minister van Werk, Pierre-Yves Dermagne (PS) een akkoord bereikt: de verplichte basisopleiding veiligheid wordt ingevoerd in de bouwsector. Tegen het eind van het jaar zou de nieuwe opleiding moeten worden opgenomen in een Koninklijk Besluit.

"Het gaat zeer traag," vindt De Vlaminck. "En ik kan ook niet zeggen dat we het aantal arbeidsongevallen helemaal gaan doen verdwijnen. Maar we kunnen werknemers tenminste meer bewust maken van de gevaren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , dodelijke ongevallen , arbeidsongeval

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni