Dit valt er te doen op Vrouwendag

© Oxfam

Praten over vrouwen in de hiphopwereld, een kunstwerkenparcours over opmerkelijke vrouwen, of een klassieke mars voor vrouwenrechten? In het kader van Internationale Vrouwendag valt er heel wat te beleven in Brussel.

In zowel het Jubelparkmuseum als het Muziekinstrumentenmuseum kan je vandaag terecht voor een parcours over ‘opmerkelijke vrouwen.’ Daarvoor ontwikkelden de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis een gratis brochure die je door de vaste collecties van de musea gidst. Het parcours richt de aandacht op een tiental kunstwerken die een band hebben met opmerkelijke vrouwelijke persoonlijkheden.

Soepelere moraal

‘Ontdekken op hoeveel verschillende manieren naar vrouwen werd gekeken in beschavingen uit alle hoeken van de wereld’, is het doel van dit parcours, zo staat er in de brochure te lezen. Zo wandel je in het Jubelparkmuseum voorbij een Chinees grafbeeldje van een polospeelster uit de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Dat beeldje toont aan hoe de traditionele moraal, waarin een vrouw moest gehoorzamen aan het mannelijke gezag, versoepeld werd tijdens de Tang-dynastie, waarin ze een grotere vrijheid genoten.

In het Muziekinstrumentenmuseum vind je dan weer instrumenten die toebehoorden aan beroemde vrouwen. Een voorbeeld daarvan is de negentiende-eeuwse Sternbergpiano van koningin Maria-Hendrika, de echtgenote van Leopold II.

Vrouwelijke hiphop

Vanavond begint het internationale vrouwelijke hiphopfestival La Belle Hip Hop met een debat. Naast de Amerikaanse rapster Pinqy Ring, nemen ook bekende Brusselse hiphoppioniers als Akro en Rival CNN deel. Het debat start vanavond om 19 uur in Villa Empain.

Morgen gaat het festival verder in Botanique met optredens van onder andere de Brusselse Blu Samu. Het festival eindigt op 17 maart. Meer info vind je op de Facebookpagina van La Belle Hip Hop.

Vrouwenmars

Wie wil betogen voor vrouwenrechten, moet om 16 uur aan de Solbosch-campus van de ULB zijn. Daar vertrekt dan een mars tegen seksisme richting het Centraal Station, waar een ‘feministisch dorp’ met stands van vrouwenverenigingen zal klaarstaan. Om 16 uur 30 zal de vzw Assez is Genoeg er een hindernissenparcours opstellen. “Dat parcours staat symbool voor de maatregelen die de pensioenen van vrouwen in gevaar brengen”, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?