Dit wordt het gewestelijke fietsnetwerk in 2020 [+kaart]

Het Brussels Gewest moet tegen 2020 een volledig netwerk van grote fietsassen hebben. Vrijwel alle grote wegen in het Gewest moeten een afgescheiden fietspad krijgen.

Het plan, waar La Libre beslag op kon leggen, voorziet in een netwerk dat van Brussel een beter befietsbare stad moet maken. Alle details ziet u op de kaart onderaan dit artikel.

De straten die deel uitmaken van het fietsplan moeten in de regel voorzien worden van een afgescheiden fietspad. Al zijn er ook trajecten waar er busbanen worden ingeschakeld.

Vrijwel alle grote assen in de gewest worden in het plan opgenomen. Een deel van de fietspaden, zoals dat op de Tervurenlaan, ligt er al. Op andere notoire zwarte punten, zoals op de Middenring, komt er geen afgescheiden fietspad, maar een befietsbare busbaan. De Belliardstraat krijgt dan weer wel een afgescheiden fietspad.

Het plan wil ook gebruik maken van zogenaamde groene assen, dat gaat dan om fietspaden die buiten de rijweg liggen. Het traject in het Ter Kamerenbos is daarvan een vanzelfsprekend voorbeeld. Maar ook spoorbeddingen worden naar voor geschoven. Het gaat dan om delen van de beddingen van de ringspoorlijnen. Ook het metrotracé tussen Weststation en Bockstael is opgenomen.

In het kader van het fiets-GEN krijgen ook alle grote assen die de stad in- en uitleiden een afgescheiden fietspad. Het gaat dan om bijvoorbeeld de Ninoofsesteenweg, de Tentoonstellingslaan, de R21 langs het Koninklijk paleis en de grote uitvalswegen in het zuiden.

12 bruggen, 1 lift
Daarnaast worden ook twaalf brugprojecten naar voor geschoven. Ook daar is al een deel van het werk gedaan, zoals bijvoorbeeld op de Van Praetbrug. Andere onderdelen, zoals de Picardbrug, staan nog ter discussie.

Andere opvallende nieuwigheid is een fietslift die de Troonstraat en de Graystraat met elkaar verbindt. Tussen beide straten is nu een aanzienlijk hoogteverschil, terwijl de Graystraat door zijn vrij vlakke profiel een belangrijke fietsverbinding is tussen Elsene en Etterbeek.

Om het plan tegen 2020 uitgevoerd te krijgen, wordt per jaar 12 miljoen euro vrijgemaakt. De goedkeuring van de regering heeft Smet alvast op zak. De volledige invulling ervan zal wel via de betrokken gemeenten moeten passeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?