© Ecole polytechnique -Laboratoire d'Optique et Biosciences LOB

Dokters van de Wereld: ‘Dringend meer testen nodig’

HD
© BRUZZ - Belga
23/03/2020
Updated: 23/03/2020 17.53u

Dokters van de Wereld, Samusocial en Straatverplegers roepen op tot een meer methodische opsporing van het coronavirus. “Kwetsbare doelgroepen als dakloze mensen dreigen voor een onnodige toename van het aantal gevallen met zware complicaties te zorgen en een overbodige belasting te leggen op de toch al beperkte ziekenhuisvoorzieningen.”

De organisaties vragen de overheden om meer en systematischere testen uit te voeren, zeker voor “kwetsbare groepen als dakloze mensen en migranten die in precaire omstandigheden moeten overleven, evenals hulpverleners en zorgverstrekkers”.

“Door enkel af te gaan op uiterlijk zichtbare symptomen, krijgen mensen die er niet voor in aanmerking komen, drastische quarantainemaatregelen opgelegd en blijven anderen die wel een besmettingsgevaar vormen, onder de radar.”

Samusocial geeft aan dat al één iemand positief heeft getest op het virus. Een tweede man wacht in het ziekenhuis nog steeds op de uitslag van zijn test. Een asielzoeker, die door Samusocial uit zijn centrum voor asielzoekers in Neder-Over-Heembeek naar het ziekenhuis werd gestuurd, testte ook positief.

Niet genoeg afnamemateriaal

De organisatie treedt daarmee in de voetsporen van Ecolo-Groen, die eerder op maandag nog opriepen voor meer testen in België. Op dit moment worden in ons land enkel personen met coronasymptomen getest als ze tot de risicogroep behoren, bijvoorbeeld door hun leeftijd of door de aanwezigheid van andere aandoeningen. Anders dreigt een tekort aan reagentia in de laboratoria. De regering vaardigde een verbod op zelftests af, omdat er twijfels zijn bij de accuraatheid ervan.

Ook viroloog Marc Van Ranst geeft aan meer te willen testen: “We hebben er echter geen grote hoeveelheden van het gespecialiseerd afnamemateriaal voor, met name de staafjes met borsteltje om hetgeen getest wordt uit het keelgat te halen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, corona testen, aantal besmettingen coronavirus, Dokters van de Wereld, Samusocial, straatverplegers, Marc Van Ranst

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie