Dokters van de Wereld: 'Risico op broeihaarden in daklozencentra is groot'

© KVDP/BRUZZ
| Het triagecentrum van Artsen Zonder Grenzen aan Thurn & Taxis

Volgens Samusocial-directeur Sébastien Roy is bijna twintig procent van de daklozen in hun centra besmet met het coronavirus. Dokters van de Wereld begon vorige week te testen in daklozencentra en vindt het nog te vroeg om die trend te bevestigen, maar erkent wel dat het risico op broeihaarden bijzonder groot is.

Dat het coronavirus ook daklozen zou bereiken, was te verwachten. Artsen Zonder Grenzen opende een maand geleden een opvangcentrum voor besmette daklozen. Vorige week is Dokters van de Wereld begonnen met coronatests in de Brusselse opvangcentra voor daklozen.

“De tests zijn begonnen in Poincaré en Vestje, twee centra aan de Anderlechtsepoort”, schreef directeur van Samusocial Sébastien Roy begin deze week op de website van BX1. “De resultaten bevestigen onze vrees. We komen in de buurt van 20 procent besmette personen.”

'Groot risico'

Meer details over de resultaten geeft Samusocial niet, maar Dokters van de Wereld bevestigt dat die vrees wel eens waarheid kan zijn. “De eerste resultaten wijzen er inderdaad op dat we enkele broeihaarden gaan tegenkomen”, zegt Alexis Andries van Dokters van de Wereld. Die eerste week werden net geen 300 tests uitgevoerd. “Oordelen op basis van cijfers kan nog niet. Die zijn niet representatief”, klinkt het.

Andries vergelijkt de situatie met rusthuizen. “Daar zie je dat er rusthuizen zijn zonder besmettingen en anderzijds hoge uitschieters met tot vijftig procent besmettingen. Onze eerste resultaten wijzen erop dat het risico groot is in opvangcentra. Dat zijn ook collectieve verblijfsplaatsen.”

'Voorzorgsmaatregelen tot eind 2020'

De daklozen die vorige week positief hebben getest, kunnen terecht in het centrum van Artsen Zonder Grenzen op Thurn & Taxis of in het opvangcentrum van het Rode Kruis. “Daar is nog voldoende plaats, al kan de situatie de komende dagen veranderen”, aldus Andries. "Hier gaat het doorgaans om een jong publiek, dat wel resistent is. Wij stellen vast dat er veel mensen zijn die geen symptomen vertonen, maar wel drager van het virus zijn.”

Om de verspreiding van het coronavirus in de opvangcentra onder controle te houden, moeten de voorzorgsmaatregelen die vandaag gelden verlengd worden, vindt Dokters van de Wereld. "Overheden moeten garanderen dat de dag- en nachtcentra tot minstens eind 2020 kunnen beantwoorden aan de voorschriften op vlak van volksgezondheid. Het gaat om voldoende vierkante meters, hygiëne, en plaatsen voor de meest kwetsbare daklozen die we moeten kunnen isoleren en beschermen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?