Doodsbange bewoonster Sippelbergwijk: 'Wil van hangjongeren is hier wet'

© AM/BRUZZ
| De wijk in Molenbeek wordt geteisterd door hangjongeren.

Al bijna tien jaar gaat de Sippelbergwijk in Molenbeek, waar donderdag een brandweerwagen tijdens een interventie bekogeld werd, gebukt onder de tirannie van jongeren. Daarover getuigt een vrouw die al twintig jaar in de blokken woont. "Bewoners worden hier bedreigd en geïntimideerd. We zijn oprecht bang."

Omstreeks 01.30 uur schrok de Molenbeekse in de nacht van woensdag op donderdag wakker. Een aantal jongeren schreeuwde de hele buurt uit zijn slaap. Een vuilniscontainer stond in brand en de mannen sleepten er nog een aantal de straat op. De vrouw aanschouwde het schouwspel vanop de vijftiende verdieping in een van de blokken in de Mahatma Gandhilaan en besliste de hulpdiensten te bellen.

"Normaal neem ik geen contact op met de politie. Uit angst voor de gevolgen", zegt de anonieme getuige aan BRUZZ. "De jongeren dreigen me regelmatig af, ze pesten me wanneer ik ze op straat tegenkom en volgen me tot bijna in mijn flat. Dat deden ze een aantal jaren geleden ook bij mijn dochter. Zij is om die reden weggegaan uit de wijk. Maar ik vreesde dat er iets ergs aan de hand was, raapte mijn moed bij elkaar en belde de politie."

20200827_CONTAINERS_SIPPELBERGWIJK_MOLENBEEK
© AM/BRUZZ
| Er worden wel vaker vuilniscontainers in brand gestoken, zegt een Molenbeekse getuige.

Een halfuur nadat de brandweer ter plaatse was gekomen, klopte iemand bij de vrouw op de deur. "Ik deed uiteraard niet open. 'Als er iets wordt gevraagd, heeft u niets gezien', riep iemand van achter de deur. Ik barstte in tranen uit (hapt naar adem). Die jongeren zijn hier koning. Hun wil is wet in de wijk. De bewoners zien af. In zo'n omstandigheden is het moeilijk te leven. Ik huil er dagelijks om."

De vrouw kan haar tranen niet bedwingen. Volgens haar veranderde de Sippelbergwijk acht à negen jaar geleden. "Voordien was het hier vredig. Maar de laatste jaren zijn er veel problemen met jongeren die wiet smoren, alcohol drinken, tieren, feesten en drugs dealen. Ze komen samen naast het sportcomplex en terroriseren de buurt. Het is hier ontzettend smerig. Maar niemand lijkt om de schrijnende situatie te geven", vertelt ze snikkend.

Vanuit haar sociale woning zag de Molenbeekse in het verleden wel vaker vuilniscontainers branden. Ze ziet de jongeren ook op de daken rondlopen en voorwerpen naar beneden gooien. "Ik heb al vaker de politie gebeld en de Huisvestingsmaatschappij over de problemen in de wijk aangesproken, maar ik word telkens wandelen gestuurd. Ik word er net niet uitgelachen als ik de problemen aankaart", aldus de vrouw, die om veiligheidsredenen anoniem wenst te blijven.

Tv-ploeg weggejaagd

20200827_SIPPELBERGWIJK_WOONBLOK
© AM/BRUZZ
| Sociaal woonblok in Molenbeek.

Een televisieploeg van BRUZZ ging donderdag ter plaatse om met buurtbewoners te spreken, maar werd weggejaagd. Een jonge man drong er bij de reporters op aan om de wijk "binnen tien minuten" te verlaten.

Ook de lokale politie en burgemeester Catherine Moureaux (PS) erkennen de problemen met straatcriminaliteit in de sociale woonwijk. Hangjongeren, drugsdealers en vandalen zijn er vooral 's avonds heel actief. Daarom patrouilleert de politie de laatste tijd ook vaker in de Sippelbergwijk. Vanaf donderdagavond is er ook een samenscholingsverbod van kracht.

De Sippelbergwijk in Sint-Jans-Molenbeek, bij de grens met Koekelberg
© PhotoNews
| De Sippelbergwijk in Sint-Jans-Molenbeek. De Mahatma Gandhilaan ligt tussen de woonblokken en de sportterreinen links op de foto.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?