| Volgens Grip vzw is de Vlaamse regering ervoor verantwoordelijk dat vele gehandicapten die nood hebben aan zorg, euthanasie plegen of uit het leven stappen.

Doodskisten op Martelaarsplein tegen wachtlijsten in gehandicaptenzorg

© Belga
17/11/2023

De actiegroep 'Recht op ondersteuning' heeft vrijdagochtend actie gevoerd aan het Martelaarsplein in Brussel, waar de Vlaamse regering vergadert. Ze stellen de lange wachtlijsten in de zorg aan de kaak. Er was een tiental mensen aanwezig.

De actie werd ondersteund door mensenrechtenorganisatie GRIP, een vzw die zich inzet voor Gelijke Rechten voor iedere persoon met een handicap.

Volgens de actiegroep en Grip vzw is het onvermogen van de Vlaamse regering om de wachtlijsten voor gehandicaptenzorg weg te werken niet minder dan "het doodvonnis tekenen" van heel wat mensen die al jaren op deze wachtlijst staan.

Dinsdag zal de commissie Welzijn van het Vlaamse parlement vergaderen over het begrotingsvoorstel 2024. Grip vzw hekelt het gegeven dat er geen extra middelen voor gehandicaptenzorg worden voorzien.

Wachten op ondersteuning kan volgens de actiegroep oplopen tot twintig jaar na opstart van de procedure. Volgens de actiegroep is dinsdag meteen ook de laatste kans voor deze Vlaamse regering om werk te maken van meer middelen om mensen die op de wachtlijst staan, een persoonsvolgend budget te geven.

Jarenlang op wachtlijst zonder perspectief

Om die reden werden er doodskisten op het plein geplaatst en werd de 'Dodenmars' van Chopin gespeeld. Volgens Grip vzw is de Vlaamse regering ervoor verantwoordelijk dat vele gehandicapten die nood hebben aan zorg, euthanasie plegen of uit het leven stappen. Zo gelooft Tristan Vandeputte, deelnemer aan de actie, stilaan dat euthanasie de laatste uitweg is voor zijn precaire situatie. Vandeputte staat al twee jaar op een wachtlijst. "Het is onhoudbaar geworden. Op dit moment denk ik niet aan euthanasie, maar hoe langer hoe meer lijkt het de enige optie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Martelaarsplein , Grip vzw , mensen met een beperking , handicap , doodskist , gehandicaptenzorg , euthanasie , wachtlijst

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni