Doucheflux krijgt na tien jaar erkenning voor strijd tegen armoede

Anke Dirix
© BRUZZ
05/12/2022
Updated: 05/12/2022 18.50u

De Brusselse vzw Doucheflux is één van de zeven organisaties die officieel erkend is als “Vereniging waar armen het woord nemen”. Naast erkenning krijgt de organisatie ook een jaarlijkse subsidie van 54.000 euro van de Vlaamse overheid in haar strijd tegen armoede. "Er is nog veel werk, maar deze erkenning motiveert ons meer dan ooit om een plaats te blijven waar mensen in armoede zich kunnen uitspreken”.

In maart besliste de Vlaamse regering om het maximale aantal 'erkende verenigingen waar armen het woord nemen' (VWAHWN) op te trekken van 52 naar 58. Die verenigingen maken deel uit van het zogenaamde armoededecreet: een structureel kader om de participatie van mensen in armoede aan het beleid te verzekeren. De voorbije maanden konden organisaties hun aanvraag tot erkenning indienen en liep de erkenningsprocedure.

Om zo'n erkenning te kunnen krijgen, moeten de organisaties aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moeten ze mensen in armoede verenigen en aan het woord laten, maar ook werken aan maatschappelijke emancipatie en dialoog op gang brengen. Vandaag maakte Vlaams minister van Brussel en Armoedebestrijding Dalle (CD&V) bekend welke 7 verenigingen vanaf 2023 een erkenning en bijhorende subsidiëring ontvangen. Eén van die organisaties, is de Brusselse vzw Doucheflux.

BRUZZ-reporter Renée over de organisatie Doucheflux en hun strijd tegen armoede.

Doucheflux

“Wij zijn vereerd te worden erkend als vereniging waar armen het woord nemen”, zegt Vanessa Fusco, woordvoerder bij Doucheflux. “10 jaar geleden werd Doucheflux opgericht omdat een groep burgers besloot de armen een stem te geven. Wij luisterden naar hun behoeften en eisen en probeerden daaraan tegemoet te komen.”

Doucheflux biedt sinds 2017 sanitaire dienstverlening en steun aan Brusselaars die daar het meeste nood aan hebben. De vzw wil daklozen de mogelijkheid geven om hun waardigheid terug te winnen, en dat begint vaak bij een douche en schone kleren. Al gaat de steun van Doucheflux vaak verder dan een wasbeurt: bezoekers kunnen bij de organisatie terecht voor informatie over verblijfsrechten, hulp met administratie, (sociale) begeleiding, sportactiviteiten, cursussen, enzovoort. Doorheen de jaren is de vzw zich ook meer en meer gaan richten op crisisopvang, begeleiding naar huisvesting op de langere termijn en transitwoningen: zo was het de eerste speler die een hotel opende tijdens de coronacrisis.

“Er is nog veel te doen in de strijd tegen armoede, maar deze erkenning motiveert ons meer dan ooit om een plaats te blijven waar mensen in armoede zich kunnen uitspreken”, aldus Fusco. “DoucheFLUX zal hun eisen kenbaar blijven maken, zowel aan het grote publiek, om de vele vooroordelen over dak- en thuisloosheid te doorbreken, als aan de politieke wereld, in de hoop ooit een einde te maken aan dak- en thuisloosheid.”

Naast Doucheflux kregen ook Uit het Niets (Vilvoorde), Kinderfonds de Tondeldoos (Dendermonde), Het Vonkje (Beringen), Jong Gent in Actie (Gent), VLOS (Sint-Niklaas) een erkenning en bijhorende subsidie. Die bedraagt momenteel 54.000 euro maar moet nog geïndexeerd worden, in werkelijkheid zal dit bedrag dus hoger liggen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni