Winterpret/Plaisirs d'hiver in december 2022: de jaarlijkse kerstmarkt met de draaimolen op de Vismarkt

Dreigingsniveau voor kerstmarkten op niveau 2, lager dan de rest van het land

© Belga - BRUZZ
07/12/2023
Updated: 07/12/2023 19.37u

Het dreigingsniveau voor kerstmarkten en eindejaarsevenementen is door het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) ingeschaald op niveau 2, terwijl over het gehele land niveau 3 van kracht blijft. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aangekondigd in het parlement. Volgens het OCAD zijn er op dit moment geen specifieke aanwijzingen dat de kerstmarkten een doelwit vormen voor terreur.

In oktober kondigde het OCAD aan het algemene dreigingsniveau voor België op niveau 3 (ernstige dreiging) te houden na de aanslag door schutter Abdesalem Lassoued.

"Extremisme stopt niet aan de landsgrenzen en in verscheidene buurlanden zijn er reeds incidenten geweest. Copycat-acties, waarbij een daad van geweld nieuw geweld uitlokt, zijn niet uitgesloten", klonk het toen in een verklaring.

Het lijkt dan ook een bizarre beslissing om het dreigingsniveau lager te leggen op bepaalde plaatsen. "Dat kan inderdaad vreemd overkomen, maar heeft te maken met de werking van het OCAD", legt de woordvoerder van minister Verlinden Nick Gyselinck uit.

Aparte analyse

“Voor specifieke grote evenementen, zoals ook kerstmarkten, voert het OCAD een aparte analyse uit. Daaruit bleek dat er momenteel geen enkele aanwijzing is van een dreiging op deze evenementen. Concreet zal er op vlak van veiligheidsmaatregelen op de Kerstmarkten echter weinig veranderen, want voor het hele land blijft het dreigingsniveau dus wel op 3 staan."

Wel geeft Gyselinck nog aan dat de inschatting van het dreigingsniveau op de kerstmarkt snel kan veranderen. "Het OCAD analyseert 24 uur op 24 op basis van allerhande informatiebronnen zoals Interpol, Europol en buitenlandse veiligheidsdiensten. Nieuwe informatie kan de inschatting dus nog altijd doen wijzigen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , kerstmarkt , Ocad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni