4 mei 2020: eerste dag van de versoepeling van de quarantainemaatregelen

Drie Brusselse gemeenten gaan boven alarmdrempel van besmettingen

TIP
© BRUZZ
19/07/2020

Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft ook in Brussel stijgen. In Watermaal-Bosvoorde, Koekelberg en Jette kwamen er in de laatste zeven dagen gemiddeld meer dan 20 besmettingen per 100.000 inwoners bij. De gemeenten beraden zich over verdere maatregelen.

De cijfers van Sciensano lopen steeds vier dagen achter, omdat de cijfers van de laatste drie dagen vaak nog onvolledig zijn. In dit geval gaat het dus om de periode van 9 tot en met 15 juli.

In Watermaal-Bosvoorde kwamen er toen 12 nieuwe besmettingen bij. In Watermaal-Bosvoorde wonen zo'n 25.000 mensen, waardoor de gemeente gemiddeld 52 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners telt.

Dat gemiddelde ligt dus een pak hoger dan de grens van 20 besmettingen per 100.000 inwoners, dat Sciensano als 'alarmdrempel' hanteert. Vooraleer er echt een alarmfase afgekondigd wordt, moet die trend wel minstens 5 dagen op rij aanhouden en moet er sprake zijn van een stijgend aantal nieuwe gevallen gedurende vier van de zeven voorbije dagen. Dat is nog nergens in Brussel het geval.

Ook in Koekelberg (5 besmettingen op 22.000 inwoners) en Jette (11 gevallen op 52.500 inwoners) liggen de cijfers gemiddeld hoog, met respectievelijk 23 en 21 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. In Evere ligt met 8 nieuwe besmettingen het gemiddelde per 100.000 inwoners op 19.

'Sensibiliseren'

Schaarbeek staat qua absolute aantallen zelfs in de top drie van meeste nieuwe besmettingen in het hele land. Er kwamen 18 nieuwe gevallen bij, dat zijn er gemiddeld 17 per 100.000 inwoners. “Via sociale media blijven we onze inwoners sensibiliseren. We moeten voorzichtig blijven en de maatregelen blijven respecteren. Morgen staat er een vergadering gepland om eventuele verdere stappen te nemen,” aldus Cécile Jodogne (Défi), burgemeester van Schaarbeek. De gemeente telt zo'n 133.300 inwoners.

In Anderlecht, met zijn 119.700 inwoners, kwamen er 13 nieuwe besmettingen bij, dat zijn er gemiddeld elf per 100.000 inwoners. “Voor onze gemeente zijn de cijfers min of meer dezelfde als in andere Brusselse gemeenten, maar ze stijgen dag na dag,” zegt Fabrice Cumps (PS), burgemeester van Anderlecht. “Onze stadswachters werden er vrijdag nog eens aan herinnerd om de regels te blijven handhaven en mee te geven. Daarnaast riepen we de interculturele mediatoren op om de verschillende groepen die niet meteen toegang hebben tot de media extra te sensibiliseren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Schaarbeek , Watermaal-Bosvoorde , Samenleving , Fabrice Cumps , Cécile Jodogne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni