Drie dagen actie aan Iraanse ambassade in Elsene

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 30 november 2020
Updated: 30-11-2020 - 15:33

Academici van de Franstalige universiteit van Brussel (ULB) en activisten van mensenrechtenorganisatie Amnesty zullen vanaf maandag drie dagen lang actievoeren aan de Iraanse ambassade in Elsene. Ze protesteren daarmee tegen de mogelijke executie van Ahmadreza Djalali, de Iraanse wetenschapper en gastdocent aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), kondigt Amnesty aan.

Op maandag, dinsdag en woensdag zal er op initiatief van de ULB-academici telkens tussen 10 en 16 uur actiegevoerd worden op de campus van de universiteit, recht tegenover de ambassade. Dit zal gebeuren in kleine groepjes, met een groot spandoek en pancartes.

Spoedarts Djalali zit sinds april 2016 opgesloten in Iran, nadat hij beschuldigd werd van spionage en de dood van twee Iraanse nucleaire experts. Na een schijnproces werd hij ter dood veroordeeld. Begin deze week telefoneerde hij zijn vrouw, Vida Mehrannia, om afscheid te nemen. Hij vertelde haar dat hij in isolatie zou worden geplaatst in een gevangenis in de stad Karaj. Dit wordt vaak als een laatste stap gezien vooraleer een gevangene geëxecuteerd wordt. Iran verhoogt wellicht de druk omdat sinds vrijdag in Antwerpen een Iraanse diplomaat terechtstaat voor een terreuraanslag, het is de eerste keer dat dat in Europa gebeurt.

Mehrannia getuigde zondag nog in VRT-programma De Zevende Dag. "We hebben geen informatie. We wachten op wat er verder gebeurt. Het is een marteling zowel voor hem als voor ons, zijn familie. Dit is tegen de mensenrechten en tegen de democratie."

#SaveAhmadreza

Vanuit verschillende hoeken wordt Iran onder druk gezet om professor Djalali niet te executeren. Onder meer de federale en de Vlaamse regering roepen de Iraanse autoriteiten daartoe op. En de Europese Unie zei "uiterst bezorgd" te zijn over de berichten over een nakende terechtstelling.

"Dr. Djalali is een gerenommeerde academicus die niet thuishoort in de dodencel", zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. "Hij werd veroordeeld na een manifest oneerlijk proces omdat hij weigerde te spioneren voor de Iraanse autoriteiten. De man is een van de zovele slachtoffers van het repressieve Iraanse regime."

Vrijdag voerden VUB-studenten ook al actie aan de Iraanse ambassade. In de grasstrook voor het gebouw schreven ze met bloem de boodschap "#SaveAhmadreza". En maandag zal tussen 17 uur en 21.30 uur ook het Braemgebouw op de VUB-campus Etterbeek verlicht worden als teken van steun voor de Iraans-Zweedse VUB-gastdocent.

Interview met Amnesty-directeur Wies De Graeve:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?