De nieuwe maan geeft het startschot voor de ramadan (archiefbeeld)

Brusselse moslims beginnen dit weekend met hun jaarlijkse vastenmaand.

Wanneer begint de islamitische vastenmaand ramadan?

De ramadan voor moslims begint en eindigt niet voor iedereen op dezelfde dag. Om de precieze begin- en einddata van de jaarlijkse vastenmaand vast te leggen, kijken moslims naar het tijdstip wanneer de nieuwe maansikkel zichtbaar is.

De Turkse moslimgemeenschap in België gebruikt een wetenschappelijke manier gebaseerd op de astronomie om het begin en einde van de ramadan te berekenen. Op basis van een kalender opgesteld door het overheidsorgaan Diyanet weten Turken daardoor al jaren op voorhand waar ze aan toe zijn. Zij beginnen zaterdag met de ramadan.

De meeste moslims van de Marokkaanse gemeenschap hanteren de traditionele methode. Zij kennen de exacte data niet op voorhand, en wachten tot de nieuwe maansikkel te zien is. Vandaar dat de Raad der Theologen, die de Moslimexecutieve adviseert, vrijdagavond om 18 uur bijeenkwam om zoals elk jaar het precieze begin van de vastenmaand te bepalen. Dat wordt zaterdag of zondag, laat de Executieve aan BRUZZ weten.

Wat gebeurt er precies tijdens de ramadan?

Tijdens de ramadan mogen moslims niet eten, drinken, roken of seksuele betrekkingen hebben tussen zonsopgang en zonsondergang, al gelden er wel uitzonderingen voor mensen met fysieke of mentale beperkingen, zwangere vrouwen en kinderen. Het einde van de ramadan vieren moslims met het Suikerfeest (Eid al-Fitr).

Een op vier Brusselaars is moslim, van wie de meerderheid meedoet aan de ramadan.

Zijn er dit jaar covidbeperkingen?

Tijdens de lockdown in 2020 bleven de moskeeën dicht, en mochten de traditionele avondgebeden dus niet doorgaan. Jonge moslims, die vaak elke avond naar een ander gebedshuis gingen, bleven op dat vlak op hun honger zitten.

Alleen wie onder hetzelfde dak woonde, mocht na zonsondergang samen eten. De ramadantijd, voor moslims synoniem voor samenhorigheid en solidariteit, moest dus noodgedwongen in kleine kring thuis worden beleefd.

Ook in 2021 golden nog strenge coronabeperkingen. De moskeeën mochten niet meer dan 15 personen ontvangen voor de avondgebeden, die vanwege de heersende avondklok in Brussel ook vroeger dan anders moesten plaatsvinden. Gezinnen mochten maximaal één andere persoon thuis uitnodigen, maar door de Brusselse avondklok moest die voor 22 uur alweer de deur uit zijn.

Dit jaar mag de ramadan voor het eerst in drie jaar weer zoals vanouds worden gevierd. Grote familiefeesten, gemeenschapsiftars (avondmaaltijden) en bidden in de moskee kunnen daardoor weer voor alle moslims, al blijft de Moslimexecutieve voorzichtig en benadrukt ze dat de overheid nog altijd restricties kan opleggen.

De gemeente Molenbeek heeft alvast maatregelen genomen om de vlotte doorstroming van voetgangers en verkeer in de gemeente te verzekeren. Gedurende de hele periode zullen de werkschema's van gemeenschapswachten en maatschappelijk werkers aangepast worden. Ook zal de gemeente tijdens ramadan extra toezien op openbare netheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Ramadan, iftar, Moslimexecutieve, moslim, moslimgemeenschap, moslimjongeren, Islamitische godsdienst

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni