Druk op Brusselse ziekenhuizen blijft hoog: maandag naar fase 2A

© UZ Brussel

De druk op de Brusselse ziekenhuizen neemt voorlopig niet af. In het UZ Brussel blijven de opnames stijgen en ook binnen de Chirec-ziekenhuizengroep zitten ze al opnieuw aan de limiet van fase 1B. Tegen volgende week maandag wordt er overgeschakeld op fase 2A.

In het UZ Brussel worden in totaal momenteel 81 COVID-19-patiënten verzorgd. Deze patiënten zijn verdeeld over intensieve zorg, de COVID-19-verpleegafdeling, materniteit en andere eenheden. Vijftien patiënten worden verzorgd op de afdeling intensieve zorgen, terwijl op de nieuwe 'medium care'-eenheid drie patiënten liggen. In de afgelopen 24 uur werden zestien nieuwe patiënten opgenomen, terwijl zeven patiënten het ziekenhuis konden verlaten.

Capaciteit van fase 1B nu al overschreden

In de drie ziekenhuizen van de Chirec-groep (het Delta Ziekenhuis in Oudergem, het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis in Anderlecht en het Ziekenhuis Eigenbrakel-Waterloo) liggen negentien COVID-19-patiënten op de dienst intensieve zorgen en 132 coronagevallen worden verzorgd op de gewone verpleegeenheden. De capaciteit van fase 1B is daarmee al overschreden, terwijl er pas vanaf volgende maandag wordt overgegaan naar fase 2A. Dan wordt 60 procent van de bedden op intensieve zorgen voorbehouden aan COVID-19-patiënten.

In de Chirec-ziekenhuizen worden intussen enkel nog dringende ingrepen uitgevoerd, vertelt algemeen medisch directeur Philippe El Haddad. "De vertraging van maart en april werd net geabsorbeerd, maar nu loopt die alweer op. Bepaalde operaties kunnen niet uitgesteld worden, maar we hebben het aantal ingrepen wel echt teruggebracht. De ziekenhuizen zullen geleidelijk leeglopen in de komende dagen", aldus El Haddad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?