Duizenden demonstranten voor klimaat verwacht in Brussel zondag

Met de klimaatwet hoopt de Brusselse regering gehoor te geven aan de talloze mensen die voor het klimaat op straat kwamen.
© Photonews
© Photonews

Met nog drie weken te gaan voor COP26 verwacht de Klimaatcoalitie, een overkoepelende organisatie van meer dan 80 maatschappelijke organisaties, zondag duizenden burgers voor een grote demonstratie in Brussel.

Na een afwezigheid op de straten van bijna anderhalf jaar vanwege de gezondheidscontext, lanceren NGO's, vakbonden, mutualiteiten, jeugdorganisaties en burgerbewegingen een nieuwe oproep tot massamobilisatie voor het klimaat. "De boodschap is eenvoudig: wij verwachten ambitieuze, eensgezinde en coherente maatregelen", zegt de voorzitter van de Klimaatcoalitie, Nicolas Van Nuffel.

Op de Facebook-pagina van het evenement hebben meer dan 20.000 mensen hun aanwezigheid of hun belangstelling voor de demonstratie laten weten. Het trefpunt is om 13.00 uur aan het Noordstation in Brussel. De optocht zal vervolgens over de binnenring en de Wetstraat marcheren alvorens het Jubelpark te bereiken, waar vanaf 16.00 uur toespraken en animaties zijn gepland als hoogtepunt van de demonstratie.

Leiders van de Klimaatcoalitie zullen het woord voeren, vergezeld door slachtoffers van de overstromingen van afgelopen juli en vrouwen van de inheemse Sarayaku-bevolking (Ecuador), die zullen getuigen over hun strijd tegen de illegale exploitatie van hun land midden in het Amazonewoud - een vitale long voor de planeet - door oliemaatschappijen.

Gratis MIVB-ritten

Om het de demonstranten gemakkelijker te maken zich te verplaatsen, zal het MIVB-net tussen 12.00 en 19.00 uur gratis te gebruiken zijn.

Terwijl de opwarming van de aarde, veroorzaakt door menselijke activiteiten, nu al wereldwijd haar tol eist in de vorm van branden, droogtes, stormen en dodelijke overstromingen, zullen de wereldleiders naar verwachting van 31 oktober tot 12 november in Glasgow (Schotland) bijeenkomen voor de COP26.

Streven naar koolstofneutraliteit tegen 2050

Een van de belangrijkste uitdagingen is het streefcijfer van +1,5°C opwarming "binnen bereik" te houden en tegelijk te streven naar koolstofneutraliteit tegen 2050. Kortom: we moeten onze broeikasgasemissies drastisch verminderen, financiële middelen vrijmaken en de aanpassing aan de gevolgen versnellen.

Volgens de laatste evaluatie van de VN zouden de huidige toezeggingen van de staten, als zij worden nagekomen, leiden tot een "catastrofale" opwarming van +2,7°C, ver verwijderd van de doelstelling van de overeenkomst van Parijs om de temperatuurstijging onder de +2°C-grens te houden, en zo mogelijk +1,5°C.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?