Zevenduizend betogers op straat tegen betogingsverbod

© Belga
05/10/2023
Updated: 05/10/2023 12.27u

De verschillende vakbonden ABVV, ACV en ACLVB hebben opnieuw zij aan zij met ngo's zoals Amnesty International, Greenpeace en de Liga voor Mensenrechten actie gevoerd tegen het wetsontwerp van de federale minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Omstreeks 10 uur waren er een duizendtal betogers aanwezig zijn bij de actie aan de Kruidtuinlaan, meldt de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene.

Het wetsontwerp dat rechters voorziet van de mogelijkheid om een betogingsverbod op te leggen als bijkomstige strafmaat voor relschoppers en amokmakers, komt volgens de actievoerders neer op een inperking van het recht op staken. "Betogen is geen misdaad, betogen is een recht", zei ABVV-algemeen secretaris Miranda Ulens donderdagochtend op Radio 1. "Het wetsvoorstel Van Quickenborne zal dit recht aantasten."

Volgens de vakbonden zijn de bepalingen van de wet veel te breed geformuleerd, waardoor de wet als hefboom kan dienen om ook gewone burgers en vreedzame betogers het betogen te verbieden. De actievoerders hebben om 10 uur verzameld aan het kabinet-Van Quickenborne op de Brusselse Kruidtuinlaan.

Omstreeks 11 uur vertrekken de betogers naar de partijhoofdkwartieren van Ecolo/Groen en PS/Vooruit. Daarbij eisen de actievoerders dat de linkse regeringspartijen kleur bekennen inzake het wetsvoorstel. Als gevolg van de betoging is er heel wat hinder bij het openbaar vervoer bij De Lijn, MIVB en Tec.

Met muziek, rookbommen en rotjes boden de betogers de minister van Justitie een openbaar toilet aan. "Volgens zijn wet kunnen sommige activisten een demonstratieverbod krijgen, omdat ze plassen tijdens een demonstratie," zeggen ze aan La Capitale, met een knipoog naar de controverse rond het verjaardagsfeestje van de Vlaamse liberaal afgelopen zomer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, betoging, vakbonden, Vincent Van Quickenborne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni