"Spijtig genoeg valt het niet te vermijden dat enkele beenhouwerijen toch vlees bijkopen in andere slachthuizen. We wijzen hen nochtans voortdurend op het belang van de korte voedselketen", klinkt het bij Foodmet.

Eén slagerij Foodmet verkocht verdacht vlees van omstreden bedrijf

MD
© BRUZZ
09/03/2018

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) meldt dat er in één van de 17 beenhouwerijen van de Anderlechtse overdekte markt Foodmet producten met mogelijk risico zijn aangetroffen, afkomstig van het omstreden vleesbedrijf Veviba uit Bastogne. Dat vlees werd aangekocht in een ander slachthuis. "Het vlees dat hier in Anderlecht is geproduceerd, is in geen enkel opzicht in opspraak gekomen in deze fraudezaak", verduidelijkt Foodmet.

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) hebben de erkenning ingetrokken van het vleesbedrijf Veviba uit Bastenaken. Bij een huiszoeking vorige week bleek dat meer dan de helft van de gecontroleerde producten niet in orde was met de regels. Zo zou de vermelde invriesdatum van het vlees vervalst zijn.

Zowel Colruyt als Delhaize werkten samen met het vleesbedrijf, maar knipten na het nieuws alle banden door. Voorlopig zijn er wel geen indicaties dat de vleesfraude bij het bedrijf Veviba in Bastenaken een gevaar vormt voor de volksgezondheid.

Eén slagerij kocht vlees in ander slachthuis aan

Nadat het FAVV meldde dat er in één van de 17 beenhouwerijen van de Foodmet producten met mogelijk risico zijn aangetroffen, wil Foodmet de puntjes op de i zetten. "De betrokken slagerij, onze huurder, is al jaren klant bij Veviba, maar is nu het grootste slachtoffer in deze fraudezaak."

"We wijzen erop dat het overgrote deel van de andere slagerijen beleverd worden met vers vlees vanuit het slachthuis van Anderlecht. Jammer genoeg valt het niet te vermijden dat enkele slagerijen toch vlees bijkopen in andere slachthuizen. We wijzen hen nochtans voortdurend op het belang van de korte voedselketen en de transparantie én de service die wij hen kunnen bieden als ‘publiek’ slachthuis", klinkt het in een persmededeling.

'Vlees van Anderlecht nooit in opspraak geweest"

Het betreft voorlopig een alleenstaand geval van ongeveer 60 kilogram verdacht vlees. Ook al is er voorlopig geen indicatie dat de vleesfraude een gevaar vormt voor de volksgezondheid, toch "had het gehakt vlees nooit in de keten van de menselijke consumptie mogen terechtkomen, waarvoor Veviba alle verantwoordelijkheid draagt", klinkt het bij Foodmet.

"We willen daarom nogmaals onderlijnen dat het vlees, hier in Anderlecht geproduceerd, in geen enkel opzicht in opspraak is gekomen in deze fraudezaak. Vlees dat niet geschikt is voor menselijke consumptie gaat bij ons via gescheiden afvalstromen naar erkende afvalverwerkende bedrijven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, Milieu, foodmet, veviba, vleesindustrie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni