© Kevin Van den Panhuyzen/BRUZZ | Samen met bevoegd VGC-Collegelid Bianca Debaets mogen kinderen hun handafdrukken achterlaten op een muur.

Eerste Brussels Huis van het Kind opent de deuren

KVDP
© BRUZZ
07/09/2018

Het eerste Huis van het Kind in Brussel is feestelijk geopend. Verschillende Nederlandstalige diensten rond zwangerschap en opvoeding zitten er samen. “Een kind opvoeden is zeker in Brussel niet gemakkelijk”, aldus bevoegd staatssecretaris en VGC-Collegelid Bianca Debaets, "maar op deze manier moet de ondersteuning voor ouders gemakkelijker en efficiënter worden."

In Vlaanderen bestaan ze al een tijdje, maar nu is ook in Brussel het eerste Huis van het Kind geopend. In een gebouw van 160 vierkante meter vinden verschillende diensten rond zwangerschap en opvoeding er een plek. “Ouders moeten zo minder het gevoel krijgen dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd”, zegt staatssecretaris en bevoegd VGC-Collegelid Bianca Debaets (CD&V) aan BRUZZ.

"Zeker in Brussel is een kind opvoeden niet altijd gemakkelijk. Meertaligheid maakt het moeilijker", aldus Debaets. "In het Huis van het Kind helpen we ouders die met vragen zitten op een laagdrempelige en professionele manier." Met die vragen kan je bijvoorbeeld terecht bij het consultatiebureau van Kind en Gezin.

Naast de pamperbank van Kind en Gezin en de vroedvrouwen op de fiets van Wheel Of Care heeft Baboes een bijzonder plekje in het gebouw met een ontmoetingsruimte. Aan tafel kunnen ouders er met elkaar praten, terwijl de kinderen in dezelfde ruimte spelen. “Schitterend”, zegt Bouchra. “Hier leren we met elkaar omgaan, ook met mensen van andere culturen”, gaat de moeder van een tweejarig meisje verder, terwijl haar dochter lustig verderspeelt.

Dat die speelruimte er is, is ook voor de moeder belangrijk. “Vooral hier in de wijk hebben mensen die ruimte nodig. Mijn kind heeft nood aan ruimte om te spelen, dus dit is super.”

hvk
© Kevin Van den Panhuyzen/BRUZZ | In de ontmoetingsruimte kunnen kinderen spelen en de ouders met elkaar of met een coach praten.

‘We ontvangen iedereen’

Ook wie vragen heeft over de opvoeding van zijn of haar kind kan bij Baboes terecht, waar een coach je op weg helpt. “We gaan hier niet problematiseren of zeggen wat je met je kind moet doen”, aldus de coördinator van Huis van het Kind – Ket in Brussel Ingrid Declunder.

“We reflecteren hier wel en zetten aan tot nadenken.” En dat moet op een laagdrempelige manier. “Hier zijn geen taalvoorwaarden en het is gratis”, legt Declunder uit. “We ontvangen iedereen.”

Het Huis van het Kind is vier dagen per week open. Op maandag is de ontmoetingsruimte van Baboes een wachtzaal, want dan hebben een dokter en een verpleegkundige er permanentie. Ook de vroedvrouwen en verpleegkundigen van Wheel Of Care die aan thuiszorg via de fiets doen, hebben er een plekje.

hvk
© Kevin Van den Panhuyzen/BRUZZ | De ontmoetingsruimte van Baboes, een plek voor ouders én kinderen.

‘Pamperbank’

En tenslotte nog een kleine primeur: de eerste ‘pamperbank’ van Kind en Gezin in Brussel. Ouders kunnen overtollige, ongebruikte luiers afgeven die dan worden verzameld. Wie het iets minder breed heeft, kan ze dan in pakjes van 25 luiers kopen aan een euro per doos. “Dit is een heel mooi teken van solidariteit”, reageert Debaets.

Die maakte met de VGC drie miljoen euro vrij voor het huis in de Marollen. Debaets kondigt bovendien aan dat er de komende jaren nog zeker twee andere locaties zullen opengaan, in Schaarbeek en in Jette.

hvk
© Kevin Van den Panhuyzen/BRUZZ | Staatssecretaris en VGC-Collegelid bevoegd voor Gezin Bianca Debaets (CD&V) op de opening van het Huis van het Kind.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni