| In de Sint-Jobkerk in Ukkel is het eerste slechtvalkje uit zijn ei gekomen.

Eerste Brusselse slechtvalkje is geboren in Ukkel

© belga
12/04/2021

Het broedseizoen van de slechtvalken is opnieuw goed onderweg. In de Sint-Jobkerk in Ukkel is maandagochtend een eerste valkenjong geboren in een van de drie nesten die door het Museum voor Natuurwetenschappen via een webcam live in het oog gehouden worden.

Nadat het jong zelf met de snavel een eerste gaatje in het ei maakte, kon het na enkele uren van millimeter per millimeter de schaal af te breken uiteindelijk zichzelf bevrijden. En zo werd het maandag voor het eerst zichtbaar via de livestream op www.slechtvalken.be.

Voor het koppel slechtvalken in Ukkel is dit het eerste ei van vier dat uitkomt. Het bijzonder productieve paar broedt al zeven jaar op rij samen eieren uit in de toren van de Sint-Jobkerk en bracht sindsdien 23 valkjes groot. In de komende uren zouden ook de andere eieren moeten uitkomen. Opvallend is dat de valkjes al sinds vrijdag verwacht werden, maar door de sneeuw en het koude weer liep het broedproces mogelijk wat vertraging op.

In het Brussels gewest zijn er nog twee nesten die via livestream geobserveerd worden. Op de ULB-campus in de toren van gebouw A heeft zich een koppel genesteld dat momenteel vijf eieren uitbroedt. Er wordt verwacht dat hun valkenjongen dinsdag geboren worden. In de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in centrum Brussel worden dit jaar geen eieren uitgebroed. Vorig jaar had er zich een nieuw koppel gevestigd, maar al hun slechtvalkjes hebben niet meer dan een week overleefd. Dit jaar heeft het vrouwtje geen eieren gelegd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni