Eerste circulaire winkelcentrum opent in Brussel

Op vrijdag opent het eerste circulaire pop-up shoppingcentrum van België de deuren in Sint-Gillis. Gedurende zes maanden geeft Yuman de ruimte aan een achttal winkels die inzetten op de kringloopeconomie. “Zelfs voor de inrichting van het pand werden tweedehandsmaterialen gebruikt.”

“Het idee ontstond in 2017 toen onderneemster Christel Droogmans, één van de initiatiefnemers van het nieuwe shoppingcentrum, bij ons aanklopte.” Dat vertelt Ingrid De Roo van kringloopwinkel ViTeS aan BRUZZ. “We merkten dat meer en meer mensen op een andere manier willen consumeren, en dat er ook meer winkels actief zijn in de korte keten. Die wilden we samenbrengen.”

Het resultaat is een pand van 1000 vierkante meter in de Charleroise Steenweg in Sint-Gillis, waar een achttal circulaire winkels allerlei producten - van decoratieartikelen tot tweedehandskledij - aan de man brengt. Eén daarvan is kringloopwinkel en partner ViTeS.

“De winkels werden zorgvuldig geselecteerd op duurzaamheid,” aldus De Roo. “We wilden hier niet zomaar ‘iets hips’ of aan greenwashing doen. Daarom gingen we zelfs voor de inrichting van het winkelcentrum erg ver: we maakten gebruik van tweedehandsmateriaal afkomstig van het WTC-gebouw.”

Met de circulaire shoppingmall willen de initiatiefnemers vooral meer zichtbaarheid geven aan deze vorm van consumeren en produceren. Circulaire economie – of kringloopeconomie – is een systeem waarbij grondstoffen zo lang mogelijk in het circuit worden gehouden en waarbij reststoffen opnieuw worden ingezet in het systeem.

“Daarom staan ook nog enkele horecaplannen in de steigers,” aldus De Roo. “Het horecagedeelte in het winkelcentrum is vandaag nog niet af, maar van zodra dat rond is, verwachten we extra veel bezoekers die het concept kunnen leren kennen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?