Omgebouwde VUB-koten uithangbord voor circulaire renovatie

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 13 mei 2019

Het onderzoeksteam Architectural Engineering aan de Vrije Universiteit Brussel heeft maandag het 'Circular Retrofit Lab' ingehuldigd. Acht iconische studentenkoten op de campus Etterbeek werden omgebouwd tot het eerste Europese circulaire renovatieproject. De materialen die gebruikt werden zijn allemaal herbruikbaar en kunnen later in een ander gebouw geïnstalleerd worden.

Het "Circular Retrofit Lab" kadert in het Europese Horizon 2020-project "Buildings as Material Banks" en zal voortaan als uithangbord dienen, want het is het eerste Europese circulaire renovatieproject dat succesvol wordt uitgevoerd. Het moet aantonen dat de bouwsector, die nu verantwoordelijk is voor 40 procent van al het afval, ook milieuvriendelijker kan zijn.

Acht van de iconische studentenkoten op de campus Etterbeek, die al dateren uit de jaren 70, werden volledig gestript. Enkel de betonstructuur van de containerachtige koten werd behouden.

Het resultaat is een moderne renovatie met bouwmaterialen die demonteerbaar, omkeerbaar en herbruikbaar zijn, zowel aan de buiten- als de binnenkant via onder meer prefab gevelpanelen en slimme technieken voor verlichting en verwarming. Dankzij zijn modulaire karakter heeft het gebouw niet langer één functie.

"Het volledige concept van het Circular Retrofit Lab vertrekt vanuit het principe van het veranderingsgericht bouwen. Het Lab heeft nu een expositieruimte op de gelijkvloers en een kantoor op de eerste verdieping, maar dat kan omgebouwd worden tot twee gastkamers met elk een kitchenette, badkamer en onafhankelijke verwarming", stelt VUB-professor Niels De Temmerman.

De bouw startte in oktober 2018 en was in slechts enkele maanden klaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?