Eerste dagcentrum voor dakloze vrouwen geopend op Sint-Gillisvoorplein

Het Sint-Gillisvoorplein Het Sint-Gillisvoorplein
© Belgaimage
| Het Sint-Gillisvoorplein.
© Belgaimage
| Het Sint-Gillisvoorplein.

Op het Sint-Gillisvoorplein opende woensdag om 11 uur het eerste daklozen dagcentrum voor en door vrouwen in Brussel. Het grote doel van Circé, zo heet het centrum, is om vrouwen met een gebrekkige huisvesting op een veilige manier op te vangen. "Weg van het geweld waaraan ze blootgesteld worden op straat," klinkt het.

"Vooral dat geweld op straat is een van de grootste problemen en werkpunten, het hoort gewoon bij vrouw zijn en op straat leven," aldus directrice Ariane Dierickx aan BX1.

In 2022 kwam daklozenorganisatie L’îlot met een rapport over de onzichtbaarheid van dakloze vrouwen. Uit dat rapport bleek dat maar liefst 20 percent van de dakloze vrouwelijk is, en zij een voor een regelmatig te maken krijgen met geweld, zowel fysiek als seksueel.

De missie van L’îlot bestaat erin om daklozen en mensen in een zeer precaire situatie van basisbehoeften te voorzien. "De vrouwen kunnen hier komen onbijten en lunchen, maar ook douchen en eventueel wat spullen veilig achterlaten," legt Anne Bartes, coördinator van het centrum, uit. "Op termijn hopen we ook kleren te kunnen weggeven aan zij die het nodig hebben."

Dagelijks kunnen er zo’n 60 vrouwen terecht. Maar het centrum is in eerste instantie niet open op zaterdag en zondag.

Vrouwenteam

Ook de omkadering bestaat volledig uit vrouwen, met een achtkoppig team. "Zij hebben vooral nood aan gehoord worden, dat ze bestaan," klinkt het bij de begeleidsters.

Ze kregen dan ook een specifieke opleiding, met lessen over emoties in sociaal werk, maar ook over het kapitalisme en het patriarchaat. “Het is belangrijk dat we beseffen welke invloed dat kan hebben op vrouwen," zegt Bartes.

In totaal kan het project rekenen op 400.000 tot 500.000 euro subsidies, maar ze zijn nog steeds opzoek naar privé-investeerders om de diensten te kunnen blijven verbeteren en uit te breiden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?