| Woonunit voor vluchtelingen uit Oekraïne. Brussel zal dezelfde modulaire woningen plaatsen als in Antwerpen en Mechelen (archiefbeeld)

Eerste nooddorp voor Oekraïners komt aan Mijlemeers

Steven Van Garsse
15/09/2022
Updated: 16/09/2022 15.09u

De regering heeft ingestemd met het plaatsen van dertig modules om Oekraïense gezinnen op te vangen op de site van Mijlemeers, niet ver van Erasmus. Er komen nog eens dertig modules in Watermaal-Bosvoorde, en nog een aantal in twee andere gemeenten van het Brussels Gewest. Eind dit jaar zou een deel van de modules al in gebruik moeten worden genomen.

De Brusselse regering gaf deze ochtend groen licht voor het bouwen van een nooddorp in Anderlecht. Eind dit jaar moeten de eerste Oekraïners in het Brussels Gewest opgevangen worden in een van de vijf kleinschalige nooddorpen die het Gewest wil oprichten, bevestigt Oekraïnecoördinator Pierre Verbeeren.

“We zullen dertig modules plaatsen op de Lenniksebaan, op een terrein van Citydev dat in erfpacht is gegeven aan de Regie der Gebouwen. In de toekomst moet er het nieuwe gebouw van Sciensano verrijzen, maar zolang dat er niet is, kunnen we het terrein gebruiken om er noodwoningen neer te zetten.”

Verbeeren: “Het gaat om dezelfde type modules als in Antwerpen en Mechelen. Maar er is wel een verschil met Vlaanderen. Wij kiezen niet voor grote nooddorpen, maar voor kleinere sites. Omdat we niet meteen de plaats hebben, maar ook omdat die beter in een stedelijke omgeving integreren.”

Het gewest zal de modules kopen zodat ze later ook ingezet kunnen worden in de sociale huisvesting als tijdelijke huisvesting, bijvoorbeeld bij renovaties.

Andere noodwoningen in Watermaal-Bosvoorde

Er zijn nog twee andere sites bekend. Er komen twaalf woningen aan Kwartelveld en vijftien aan de Tritomastraat, allebei in Watermaal-Bosvoorde. Buurtbewoners zullen hier binnenkort meer details over krijgen.

Daarnaast zijn er nog twee andere gemeenten waar het Brussels Gewest een nooddorp wil bouwen, maar daarover is nog geen akkoord met de betrokken lokale besturen, zegt Verbeeren.

Verbeeren benadrukt dat het nooddorp maar één van de manieren is om Oekraïense vluchtelingen in Brussel te huisvesten. “We hebben al vier hotels en elf kantoorgebouwen die omgebouwd worden tot woningen.”

Er wonen ook nog Oekraïners bij gastgezinnen, anderen vonden een woning op de reguliere huurmarkt. Het Brussels Gewest heeft zich geëngageerd om tien procent van de Oekraïense vluchtelingen in België te huisvesten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni