Eerste Oekraïense familie krijgt onderdak bij Samusocial

© Samusocial
| Het centrum voor gezinnen (archiefbeeld).

Een eerste Oekraïense familie, een echtpaar met drie kinderen, heeft daklozenorganisatie Samusocial opgebeld om hulp en onderdak te vragen. Hoewel het nieuwe centrum voor families in Oudergem zo goed als volzet is, is het nog gelukt een plekje te vinden. Samusocial wacht nu op verdere beslissingen van de overheden over haar rol in de opvang van Oekraïners.

De familie kan in Oudergem blijven tot het centrum hen zal doorverwijzen naar huisvestingsmogelijkheden op langere termijn. Daarnaast kreeg Samusocial ook verschillende verzoeken om onderdak van alleenstaande mannen uit Oekraïne .

Zij worden niet toegelaten omdat de beschikbare capaciteit voor alleenstaande mannen verzadigd is. Ook heeft Samusocial recent al acht gezinnen moeten weigeren. Bovendien kwamen er verschillende telefoontjes binnen van personen die zich zorgen maken over hun familieleden die onderweg zijn naar Brussel en voor wie een oplossing moet worden gevonden.

"Wij wachten nu op de federale overheid om accommodatie ter beschikking te stellen en zo tegemoet te komen aan de aanvragen van Oekraïense vluchtelingen die in Brussel aankomen,” zegt Fabienne de Leval, operationeel directeur van Samusocial.

Crisiscentrum

Ondertussen heeft ook de Oekraïense ambassade niet stilgezeten. Op hun website staat een kaart met daarop de gegevens van tientallen Brusselaars die hun deuren willen openzetten voor Oekraïners. Ook de mensen achter het platform Promote Ukraine hebben een team vrijwilligers samengesteld om vraag en aanbod aan elkaar te koppelen.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat het federaal Crisiscentrum de aanvragen zal coördineren in samenwerking met de gemeentes. Potentiële gastgezinnen kunnen zich binnenkort dan ook best daar aanmelden. Op dit moment hebben nog niet alle gemeentes een link aangemaakt op hun website.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?