Eerste vondelingenschuif in Brussel opent toch niet

De vzw Corvia wou donderdag de eerste vondelingenschuif in het gewest in de Lindestraat in Evere openen. Moeders zullen er anoniem hun baby te vondeling kunnen leggen.

De vondelingenschuif komt er met enkele maanden vertraging. “Het voorbereidend werk heeft langer geduurd dan eerst gedacht,” legt de meter van vzw Corvia en Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open VLD) uit. “Er moesten heel wat protocols die de procedure vastleggen ondertekend worden.”

Everse burgemeester wil schuif weg
Wanneer een kindje te vondeling gelegd wordt, gaat er een alarm af bij Corvia, die ook in Evere gevestigd is. Daar is er permanent iemand aanwezig die het kindje onmiddellijk kan opvangen. Als de baby gezond wordt bevonden door een dokter, zal het naar een opvangtehuis gaan. In België is discreet of anoniem bevallen nog niet mogelijk.

“De vondelingenschuif zorgt ervoor dat moeders hun baby in veilige omstandigheden te vondeling kunnen leggen,” zegt Dejonghe. De vzw Corvia opende eerder al de Love Room voor daklozen, een plek waar daklozen intiem kunnen zijn. Ondertussen liet de Everse burgemeester Pierre Muylle (PS) weten dat hij tegen de schuif is. Hij liet woensdagavond een pv opmaken. Corvia besloot daarop om de opening van de schuif even uit te stellen.

'Reactie van Muylle is kortzichtig'
Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) begrijpt de reactie van zijn collega-burgemeester niet. "Het is extreem kortzichtig om te zeggen dat dit geen goed initiatief is", zo stelt Duchateau duidelijk.

© n-va.be

"In Antwerpen is er al sinds 2000 een vondelingenschuif van de vzw Moeders voor Moeders. Tijdens de huidige legislatuur werd er elk jaar al zeker één baby in te vondeling gelegd. Sommigen vinden dat er voldoende voorzieningen zijn die dit initiatief overbodig maken, ze noemen het een negentiende-eeuwse oplossing."

"Ik ben het daar absoluut niet mee eens. Er zijn een aantal oplossingen voor kwetsbare, zwangere vrouwen in het zorgcircuit. Je kan een zwangerschap voorkomen, je kan ze legaal onderbreken. Maar je kan als overheid niet iedere situatie inschatten en ook voor de moeders zijn niet alle opties even duidelijk. Je mag er niet aan denken dat moeders hun kind op een andere plaats zouden achterlaten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?