axavorstlaan BRUZZ 1556

Eigenaar Axa-gebouw vecht bescherming gebouw aan

GR
© BRUZZ
02/11/2017

De vastgoedgroep Cofinimmo, eigenaar van het voormalige AXA-gebouw aan de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde, trekt naar de Raad van State. Het verzet zich op deze manier tegen de beslissing van de Brusselse regering en de gemeente om de volledige site aan de lijst met beschermde monumenten toe te voegen.

Al maanden onderhandelt vastgoedbedrijf Cofinimmo met de Amerikaanse autoriteiten over een mogelijke overname van het iconische kantoorgebouw aan de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde. Vorig jaar liep het huurcontract me verzekeringsmaatschappij AXA af en besliste die zijn diensten onder te brengen in een vestiging aan het Troonplein. Sindsdien staat het gebouw leeg.

De Amerikanen willen er graag hun nieuwe ambassade van maken, maar dat is niet naar de zin van de Brusselse regering en de gemeente. Die startten een procedure om het gebouw op de lijst met beschermde monumenten te krijgen waardoor noodzakelijke veiligheidsaanpassingen niet langer mogelijk zijn. Om die beslissing ongedaan te maken trekt Cofinimmo nu naar de Raad van State.

‘Maak onderscheid tussen gebouw en site’
De vastgoedgroep wil dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen het gebouw en het groene karakter van de site. “Het spreekt voor zich dat we de prachtige natuur rond het gebouw moeten beschermen, maar aan de kantoortoren zelf zijn dringend verbouwingen nodig”, zo zegt CEO Jean-Edouard Carbonnelle aan BRUZZ.

“Zelfs als de gesprekken met de Amerikanen op niets uitdraaien, dan nog vereist de slechte technische staat van het pand dat er renovatiewerken plaatsvinden. Zoals bij elk huis dat meer dan vijftig jaar oud is, duiken ook hier heel wat problemen op. De brandveiligheid en stabiliteit laten bijvoorbeeld zwaar te wensen over."

“Het lijkt ons daarom verstandig het domein op te delen in twee stukken met aan de ene kant het gebouw en aan de andere kant het park. Op die manier kunnen de noodzakelijke werken toch uitgevoerd worden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni