Eind dit jaar toch 4G in Brussel

© rosidae
Het bedrijf B-lite wil eind dit jaar als eerste een 4G-netwerk lanceren in Brussel. De firma omzeilt de strenge Brusselse normen door alleen te investeren in een 4G-netwerk en niet in te zetten op de oudere 2G en 3G-technologie.

B-lite werd door een recente overname eigenaar van 76 zendmasten in Brussel. Het wil nu via die masten 4G aanbieden.

Het bedrijf kan in tegenstelling tot Belgacom en Mobistar wel 4G aanbieden, omdat het niet investeert in oudere technologie. "Als de bestaande operatoren 4G zouden aanbieden bovenop hun 2G- en 3G-aanbod, zouden ze de norm van 3 volt per meter meteen overschrijden", zegt CEO Max Heilbron. "Wij starten eerst met 4G, dus voor ons staat de teller op nul."

B-lite rondde in mei al een positieve test af. Tegen het eind van het jaar moet het netwerk operationeel zijn. Om mobiel te surfen via het netwerk is wel een modem van B-lite nodig, alsook een smartphone die compatibel is met de 4G-technologie.

Eerder bleek al dat een deel van de Brusselaars, meer bepaald in het noorden van het Gewest, via het netwerk van Belgacom toegang zou hebben tot 4G. Dat komt omdat het bereik van de masten in Vlaanderen, waar de norm minder streng is, tot in Brussel reikt.

De Brusselse regering bereikte nog geen compromis met aanbieders als Mobistar en Belgacom om een 4G-netwerk bovenop de bestaande 2G en 3G-netwerken mogelijk te maken. Voorlopig werd alleen een verlenging van de overgangsperiode naar de strenge 3 volt per meternorm goedgekeurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?