Einde Tweede Wereldoorlog herdacht aan Graf van Onbekende Soldaat

b51a2a38-8mei-viering.png
© BRUZZ
© BRUZZ

Aan het Graf van de Onbekende Soldaat aan de Congreskolom in Brussel is maandag het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Vandaag is het 78 jaar geleden dat die oorlog in Europa ten einde kwam, na de capitulatie van het Duitse leger.

"8 mei 1945 was het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog, de dag na de onvoorwaardelijke overgave van nazi-Duitsland", aldus een militair in een toespraak bij het begin van de ceremonie. "Die dag zwegen de wapens, maar 8 mei betekent meer dan herdenking. Het betekent tegelijk de val van een regime dat de democratische waarden en mensenrechten schond. Deze dag staat ook symbool voor de vriendschap tussen volkeren en de waarden van vrijheid en vrede."

Op de jaarlijkse plechtigheid aan de Congreskolom waren verschillende buitenlandse ambassadeurs, generaal Thierry Vandeveld als de vertegenwoordiger van de koning, minister van Justitie en Noordzee Vincent Van Quickenborne, de voorzitster van de Kamer van Volksvertegenwoordigers Eliane Tillieux, de voorzitster van de Senaat Stephanie D'Hose, de vicechef Defensie, generaal Marc Thys, en Brusselse politieke vertegenwoordigers aanwezig. De koninklijke muziekkapel van de gidsen verzorgde de muziek.

Feestdag

Militairen van het bataljon 1/3 Lansiers uit Marche-en-Famenne vormden de erewacht en het erepeloton. Tijdens de ceremonie nam een oud-strijder het woord, die zijn ervaringen tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog uit de doeken deed. Ook drie jongeren gaven een toespraak. De vertegenwoordiger van de koning legde een bloemenkrans neer in naam van de vorsten, waarna een minuut stilte in acht werd genomen. Vervolgens legden ook D'Hose, Tillieux, de ambassadeurs en andere vertegenwoordigers een bloemenkrans neer.

8 mei is een speciale dag in Brussel. Het Brussels parlement wil er al langer een wettelijke en betaalde feestdag van maken. Naast de geallieerde overwinning op nazi-Duitsland is 8 mei namelijk ook de dag van het Irisfeest, de verjaardag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

8 mei 2023: herdenking van het einde van WOII aan de Congreskolom, het Graf van de Onbekende Soldaat in Brussel, precies 78 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945.
© Belgaimage
| 8 mei 2023: herdenking van het einde van WOII aan de Congreskolom, het Graf van de Onbekende Soldaat in Brussel, precies 78 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945.
8 mei 2023: herdenking van het einde van WOII aan de Congreskolom, het Graf van de Onbekende Soldaat, in Brussels, precies 78 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945
© Belgaimage
| 8 mei 2023: herdenking van het einde van WOII aan het Graf van de Onbekende Soldaat.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?