18 mei 2020: heropening van de scholen voor een beperkt aantal leerjaren. Social distancing is de regel, mondmaskers zijn niet verplicht, maar alomtegenwoordig

| 18 mei 2020: heropening van de scholen voor een beperkt aantal leerjaren. Social distancing is de regel, mondmaskers zijn niet verplicht, maar alomtegenwoordig.

Einde van de paaspauze: dit zijn de nieuwe versoepelingen

© Belga
26/04/2021

De tweede golf van versoepelingen na de paaspauze treedt maandag in werking. Daarmee komt er nu echt een einde aan de paaspauze van vier weken die het Overlegcomité op 24 maart afkondigde. Vanaf maandag mogen mensen weer buiten samenkomen in groepen van tien in plaats van vier. Niet-essentiële winkels kunnen klanten ontvangen zonder afspraak en ook niet-medische contactberoepen openen de deuren.

Afgelopen maandag traden al de eerste versoepelingen in: het onderwijs startte na drie weken opnieuw op, zij het volgens het regime van voor de vakantie, en niet-essentiële reizen waren niet langer verboden. De overheid raadt reizen wel nog altijd af.

Met de versoepelingen die maandag ingaan, kunnen onder meer kappers en schoonheidsspecialisten weer open. Zij moesten goed een maand na hun heropening alweer de deuren sluiten. In totaal was deze sector tijdens deze coronapandemie al ruim zeven maanden volledig gesloten.

Bij de aankondiging van deze paaspauze, na het Overlegcomité, nam premier Alexander De Croo het woord 'lockdown' niet in de mond. "Een afkoelingsperiode met maatregelen in de breedte, in verschillende sectoren op een solidaire manier", klonk het. "Welk kleur de kat heeft maakt niet uit, zolang ze muizen vangt." Bedoeling was zo de stijgende bezetting van de afdelingen intensieve zorg te breken.

Op het Overlegcomité van 14 april werd beslist dat maatregelen van de paaspauze in twee bewegingen versoepeld konden worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni