Nicole de Moor (CD&V) volgt Sammy Mahdi op als staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de federale regering
© Belgaimage | Nicole de Moor (CD&V) als staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de federale regering.

Elektronische Kids-ID moet niet-Belgische kinderen beter beschermen

© Belga
07/12/2023

Ook kinderen die niet de Belgische nationaliteit hebben, kunnen in ons land voortaan een elektronische Kids-ID krijgen. Die zal vanaf 15 januari de kartonnen kaart vervangen en moet de betrokken kinderen een betere bescherming bieden, bijvoorbeeld tegen identiteitsfraude. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) heeft de elektronisch Kids-ID donderdag voorgesteld.

De papieren Kids-ID heeft als nadeel dat hij veel makkelijker kan worden nagemaakt. Dat zal met de elektronische versie dus veel minder het geval zijn, terwijl ze ook het voordeel heeft dat ze gelinkt kan worden aan informatie over bijvoorbeeld ouderlijk gezag, stelt De Moor.

"Met de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen gaan we identiteitsfraude tegen. Bovendien kan met de digitale kaart ook veel sneller worden nagaan wie het ouderlijk gezag uitoefent. We zorgen op die manier voor een betere bescherming van kinderen", zegt de staatssecretaris.

Aan de elektronische kids-ID kan informatie worden gekoppeld die van belang is bij bijvoorbeeld inschrijving in een gemeente, woonstcontrole door de politie of online aanmelding bij een school. Op die momenten kan meteen worden nagegaan wie het ouderlijke gezag uitoefent. Een Kids-ID is niet verplicht, maar toch hebben veel kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar er een. Gezinnen hebben een Kids-ID vooral nodig om met hun kinderen te reizen binnen Europa of Europa binnen te komen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie