| De Container, een initiatief van Gemeenschapscentrum De Platoo in Koekelberg.

Elisabethpark heeft opvolger voor Bar Eliza: ‘Geen zomerbar, maar ontmoetingsplek’

RV
© BRUZZ
04/07/2023

Vlakbij het bouwvallige paviljoen Vanaudenhove dat vanaf 2024 wordt gerenoveerd, heeft Gemeenschapscentrum De Platoo sinds kort een container neergezet. In het paviljoen zat tot 2019 de immens populaire Bar Eliza. De Container is geen zomerbar, maar een ontmoetingsplaats waar buurtbewoners zelf activiteiten kunnen organiseren.

Het Elisabethpark in Koekelberg wordt intensief gebruikt door buurtbewoners, maar het is een van de enige parken in Brussel waar geen zomerbar of animatie wordt aangeboden. GC De Platoo nam het iniatiatief voor het nieuwe buurtproject, dat De Container heet: “Sinds de sluiting van Eliza snakte de buurt naar een ontmoetingsplek in het park”, constateerde Lies Van Overschée, verantwoordelijke van De Platoo. De Container vierde zondag zijn openingsfeest.

GC De Platoo wil met het intiatief benadrukken dat parkanimatie geen horeca hoeft te zijn. “We willen het consumeren eruit halen. Veel bewoners zijn het niet gewend om op café te gaan, en we willen de openbare ruimte niet privatiseren en mensen laten betalen om er te komen zitten”, benadrukt Van Overschée.

Het is de bedoeling dat de buurt ook zelf activiteiten gaat organiseren in De Container. “We kijken ook naar mensen die we nog niet bereiken en nodigen hen uit initiatief te nemen. Op zondagen zal het GC zelf kinderateliers en akoestische concertjes organiseren”, aldus Van Overschée.

Een voorwaarde is dat alle activiteiten gratis zijn. Op woensdag zal een lokale boksvereniging bijvoorbeeld gratis lessen geven.

Er zijn geen vaste openingsuren, omdat die afhangen van of er voldoende vrijwilligers zijn om De Container open te houden. Elke maandag verschijnt het weekschema met alle activiteiten op de website en aan De Container zelf.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni