Een feestende volkstoeloop op het Heilig Kruisplein in Elsene op 8 mei 2021, de eerste dag dat de caféterrassen terug open mogen na de gedwongen coronasluiting

| Een feestende volkstoeloop op het Heilig Kruisplein in Elsene op 8 mei 2021, de eerste dag dat de caféterrassen terug open mogen na de gedwongen coronasluiting.

Elsene gaat uitgaansbuurten vrouwvriendelijker maken

TDN
© BRUZZ
13/10/2021

De gemeente Elsene broedt op een plan om haar uitgaansbuurten vrouwvriendelijker te maken. Cafés en clubs zullen ingrepen moeten uitvoeren om de veiligheid in hun etablissement te verhogen en dat op basis van een diagnose door een vrouwelijk publiek . Na getuigenissen over verkrachtingen in twee Elsense bars roept burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) de twee eigenaars deze week nog op het matje.

De vele getuigenissen over ongewenste intimiteiten in de bars Waff en El Café, waar cafépersoneel slachtoffers zou maken door jonge vrouwen te drogeren, nopen Doulkeridis tot actie. Het parket voert al maanden een onderzoek naar zedenfeiten in de uitgaansbuurt rond de Begraafplaats van Elsene. Op sociale media luidden de voorbije dagen verschillende vrouwen de alarmbel over dit soort praktijken, die naar verluidt al maanden aan de gang zijn. Er wordt steeds gewag gemaakt van dezelfde werkwijze.

Cafédiagnose door vrouwen

Doulkeridis laat de politie en het gerecht hun werk doen in de verschillende dossiers, die wellicht gelinkt zijn door dezelfde modus operandi. Intussen blijft de Elsense burgervader niet bij de pakken zitten. De eigenaars van Waff en El Café komen eind deze week naar het gemeentehuis om hun versie van de feiten te geven bij de aantijgingen. De Elsense burgemeester sluit niet uit dat er administratieve sancties opgelegd worden aan beide uitgaanscafés nog voor het gerechtelijk onderzoek af is. Café Waff zette een barman alvast op non-actief.

Daarnaast werkt Doulkeridis aan een structureel plan om de Elsense uitgaansbuurten veiliger te maken. “Want de verhalen die nu aan de oppervlakte komen, zijn totaal onaanvaardbaar. Tegen zo’n onrecht moeten we als gemeente optreden. Vrouwen moeten zich in Brussel veilig kunnen voelen als ze uitgaan of iets gaan drinken”, aldus de groene burgemeester, die vanaf begin 2022 de cafés en clubs aan een grondige diagnose wil onderwerpen op het gebied van veiligheid.

"Dit structureel probleem moet dringend opgelost worden. Het is daarom belangrijk naar vrouwen te luisteren"

Christos Doulkeridis

Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene, bij de inhuldiging van de muurschildering ter ere van het ziekenhuis- en verzorgend personeel aan het ziekenhuis van Etterbeek Elsene op 6 juli 2020

“Die analyse laten we mee uitvoeren door vrouwen of vrouwenorganisaties”, licht Doulkeridis toe. “Zij kunnen uitbaters op eventuele ongemakken wijzen en ze kunnen verbeteringen voorstellen. Nadien zal de gemeente samen met de horecasector bekijken welke concrete ingrepen nodig zijn en uitgevoerd moeten worden om de veiligheid te verhogen. Ook de universiteiten worden betrokken. Na zedenfeiten bij studentes door taxichauffeurs beschikken zij over know-how.”

Doulkeridis’ caféplan vloeit voort onder meer voort uit aanbevelingen van de Elsense nachtraad, die voor de coronacrisis werd opgericht. “Een van de belangrijkste gespreksonderwerpen was de plaats van de vrouw in het nachtleven. Door de pandemie lag dat werk stil, maar dat hernemen we nu”, aldus de burgemeester, die ook denkt aan aanpassingen van de openbare ruimte in de uitgaansbuurt rond het kerkhof van Elsene.

Mars voor slachtoffers

Concrete voorbeelden van ingrepen kan Doulkeridis niet noemen. “Want het is niet aan mij om de diagnose te maken, maar aan de Brusselse vrouwen. Het is belangrijk dat zij eerst gehoord worden”, aldus de burgervader. De Elsense cafés zullen niet verplicht zijn deel te nemen. “Maar deze denkoefening is ook in het belang van de horeca. Ik wens geen cafés specifiek te viseren. Het gaat om een structureel probleem dat dringend moet aangepakt worden.”

Elsene hoopt begin 2022 met de analyses van start te kunnen gaan. “Maar een fikse timing wil ik er niet op plakken. We willen dit plan serieus en correct aanpakken, en niet zomaar wat uit onze hoed toveren. Als je iets structureels wil aanpakken, moet je het tijd geven”, aldus Doulkeridis, die donderdagavond zijn steun zal betuigen aan de slachtoffers in een mars van de Begraafplaats naar het politiecommissariaat op het Fernand Cocqplein.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni