De Ter Kamerenabdij in Elsene op een doordeweekse dag: een oase van rust.

Elsene introduceert stiltebubbels: ‘In de stad moet niet alleen drukte maar ook rust zijn’

Renée Vervaet
© BRUZZ
03/07/2023

Op bepaalde plekken in de gemeente Elsene wil burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) binnenkort stille zones invoeren waar mensen tot rust kunnen komen. “We hebben een aantal geschikte locaties geïdentificeerd”, vertelt de burgemeester. Kerken, begraafplaatsen en bepaalde plekken in de parken komen in aanmerking.

“Er is momenteel een tendens dat het in de stad overal feest moet zijn. Daar wil ik tegenin gaan”, vertelt Doulkeridis aan BRUZZ. “Een ideale stad is voor mij zowel de wereld als het dorp: lawaai én stilte. We moeten op zoek gaan naar een evenwicht.”

De gemeente brengt nu de plekken in kaart “waar we mensen gaan vragen om de stilte te bewaren”. In juli zal Elsene communiceren over de exacte lijst van stiltebubbels. Het wordt een voorlopige lijst van een twintigtal plekken, die nog aangevuld kan worden.

De stiltebubbels zullen worden voorzien van een bankje en een paneel met informatie. Daarvoor gaat de gemeente samenwerken met architectuurstudenten van de kunstschool La Cambre. “Het wordt een project waarbij ze carte blanche krijgen om een soort 'stiltemeubel' te bedenken.”

De stille zones kunnen ook binnenruimtes zijn. Eén locatie maakte de burgemeester al bekend: na de renovatie van het Museum van Elsene komt er een stiltezone in de binnenkoer van het museum.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni