Elsene sluit crèche: 'Veiligheid kinderen kon niet gegarandeerd worden'

© BX1

De crèche Les Chachoux in Elsene is sinds vrijdag gesloten op bevel van de gemeente. De ouders en het gemeentelijk bestuur maakten zich zorgen om de veiligheid van de kinderen nadat de kinderopvang vorig weekend plots verkocht werd door de oude directie. Bovendien zijn er vermoedens van fraude.

Dat schrijven La Capitale en de RTBF en wordt bevestigd door schepen van de Allerkleinsten Anaïs Camus (Ecolo) aan onze redactie.

Vorige week vrijdag verloor de toenmalige directie de toelating om de crèche open te houden. In plaats van te conformeren aan het reglement, en dus opnieuw een toelating te krijgen, beslisten de eigenaars om de crèche tijdens het weekend te verkopen. De ouders werden niet op de hoogte gebracht en stelden maandag vast dat de oude directie vervangen was.

"Initieel was er geen probleem, omdat de drie kinderverzorgster gewoon aan de slag bleven. Bovendien is het in Brussel legaal om een crèche uit te baten zonder toestemming van Kind & Gezin of de Franstalige tegenhanger O.N.E," zegt Camus aan BRUZZ.

Vermoeden fraude

Op donderdag bleek echter dat twee verzorgster aan de deur gezet waren. Bovendien ontstond er twijfel over de diploma's van de nieuwe directieleden. "Het bleek ook dat de voormalige directie mogelijk aan de haal is gegaan met een som geld, daardoor is er een sterk vermoeden van fraude."

Daarop besliste de gemeente om de crèche op vrijdag te sluiten en te ouders te helpen in hun zoektocht naar een nieuwe kinderopvang in de buurt. "We konden de veiligheid van de kinderen niet meer garanderen, en hebben op basis daarvan de crèche gesloten."

De politie heeft intussen een onderzoek geopend.

Plafond

Vorige week vrijdag viel er nog een stukje plafond naar beneden in de opvang. "Maar dat heeft niets met deze zaak te maken," legt Camus nog uit. "Onze diensten zijn ter plaatse geweest en hebben kunnen vaststellen dat de stabiliteit van het gebouw niet in gevaar was," aldus Camus nog.

20190315_crèche Camus
© Google Maps
| De crèche is sinds vrijdag gesloten.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?