Elsene telt het hoogste aandeel alleenwonenden

© Belga
12/02/2020

België telt maar liefst 2,2 miljoen huishoudens die bestaan uit alleenwonenden of alleenstaande ouders. Dat zijn er meer dan een half miljoen meer dan twintig jaar geleden. De Brusselse gemeenten zijn goed vertegenwoordigd in de Belgische top 10.

België telde begin vorig jaar exact 4.948.398 huishoudens, zo blijkt uit de statistieken. Daarbij waren er 1.718.738 die slechts uit één persoon bestaan. De alleenwonenden zijn daarmee goed voor 34,7 procent van het aantal huishoudens in ons land. De in totaal 489.175 alleenstaande ouders vertegenwoordigen nog eens 9,9 procent van de Belgische huishoudens.

In absolute cijfers gaat het om een opvallende stijging in vergelijking met twintig jaar geleden. In 1999 waren alleenwonenden en alleenstaande ouders samen nog goed voor 1.663.925 huishoudens (39 procent). In 20 jaar tijd zijn er dus 543.988 bijgekomen.

Brussel

Elsene is de gemeente met relatief het hoogste aantal alleenwonenden en alleenstaande ouders, gevolgd door Luik, Sint-Gillis, Etterbeek en Brussel-Stad.

Kijken we alleen maar naar de alleenwonenden, dan staat Elsene opnieuw bovenaan, met 62 procent alleenwonenden in de gemeente. Etterbeek en Sint-Gillis (elk 54 procent) volgen, Luik en Brussel-Stad vervolledigen de top 5.

Bij de alleenstaande ouders spant de Luikse gemeente Seraing dan weer de kroon (16 procent), gevolgd door Charleroi (15 procent). Maar ook hier staan 5 Brusselse gemeenten in de top 10, waaronder Jette en Schaarbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , alleenwoners , alleenstaande ouders , statbel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni