Elsene wijst Brussels Expresnet af

De gemeenteraad van Elsene heeft donderdagavond een motie voor een Brussels Expresnet (BEN) weggestemd. De motie, een initiatief van Ecolo, pleit voor een betere bediening van de Brusselse treinhaltes op korte termijn. Ukkel, Vorst en Watermaal-Bosvoorde zien het BEN wel zitten.

Elsene nam een motie aan voor de in dienstneming van het Gewestelijk Expresnet (GEN) in 2018 maar de paarse meerderheid verwierp de motie voor een Brussels Expresnet. Daarmee onderscheidt Elsene zich van andere Brusselse gemeenten zoals Ukkel, Vorst en Watermaal-Bosvoorde. Die laatste sprak zich dinsdag uit voor het Brussels treinnet.

"Wij steunen alternatieven zoals de uitbreiding van de metro naar het zuiden van Brussel", zei gemeenteraadslid Gauthier Calomne (MR). "Het is een kwestie van tactiek. We vrezen dat de NMBS het GEN dan nog meer zal uitstellen."

De GEN-motie pleit voor een bediening van alle 36 Brusselse treinhaltes door het GEN vanaf 2018. In de discussie over de vertramming van buslijn 71 opperde burgemeester Willy Decourty (PS) eerder dat het GEN een alternatief kan bieden voor de overbevolkte lijn 71.

De meerderheidsmotie kreeg ook de steun van Yves Rouyet (Ecolo), initiatiefnemer van de BEN-motie. "Ik denk dat GEN en BEN complementair zijn. In Ukkel heeft de MR het wel begrepen. Het GEN wordt al twintig jaar aangekondigd terwijl het netwerk voor een BEN klaarligt. Neem de halte Mouterij in Elsene. Die is al enkele jaren af. We wachten alleen nog op de treinen."

"De meerderheid in Elsene zegt neen, neen, neen, de hele dag neen, neen, neen", reageerde parlementslid Celine Delforge (Ecolo) op Twitter, verwijzend naar het verzet van de gemeente tegen het BEN, de vertramming van bus 71 en de heraanleg van de General Jacques- en Buyllaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?