Ukkel schaart zich achter Brussels Expresnet

© Ecolo
In Ukkel zijn alle partijen voorstander van het zogenaamde Brussels Expresnet (BEN). Dat voorstel van Ecolo pleit voor een betere bediening van de kleine Brusselse stations. De gemeente vraagt ook om een zesde stopplaats op haar grondgebied. "Een deel van de herfinanciering moet naar het BEN", zegt MR-voorman Reynders.

Afgelopen week toonden alle partijen op de Ukkelse gemeenteraad zich voorstander van een Brussels Expresnet. Het gaat om een plan van Ecolo om de bestaande spoorlijnen en haltes binnen het hoofdstedelijk gewest beter te bedienen.

De motie van Ecolo werd in Ukkel mee ondertekend door meerderheidspartijen MR, FDF en CDH. De gemeente vraagt een bediening van vier treinen per uur voor de haltes Stalle, Kalevoet, Moensberg, Sint-Job en Diesdelle. Aan het Frans Lyceum zou nog een extra stopplaats moeten komen. Ukkel wil dat de gewestregering het plan voor een BEN meeneemt naar de onderhandelingstafel met de NMBS.

Ukkel wilde vroeger niet weten van de metro maar is nu vragende partij voor meer openbaar vervoer. Vermits de uitrol van het langverwachte Gewestelijk Expresnet (GEN) en de geplande uitbreiding van de metro naar het zuiden niet voor morgen zijn, vraagt de gemeente nu maatregelen op korte termijn.

"De autodruk is heel groot en vooral in het zuiden van de gemeente is het vervoersaanbod ontoereikend", zegt Ecolo-fractieleider Thibault Wyngaard. "Een BEN zou voor Ukkel echt een meerwaarde bieden."

MR-fractieleider Didier Reynders, die de motie mee ondertekende, denkt dat het mogelijk is het GEN toch nog voor 2020 gedeeltelijk in werking te laten treden. "Er is echte politieke wil nodig", zegt hij in Le Soir. "De Brusselse regering heeft tot nu toe vooral geconstateerd. Vandaag zijn drie Brusselaars vicepremier in de federale regering. Een deel van de herfinanciering zou moeten dienen voor dit BEN."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?