© CHR

Elsene wil kerkhofrotonde beschermen 'om tram 71 te blokkeren'

© brusselnieuws.be
30/07/2014

Het gemeentebestuur van Elsene wil niet alleen het gemeentelijk kerkhof maar ook de rotonde voor de ingang ervan laten beschermen. Oppositiepartij Ecolo ziet in de bescherming van de rotonde een ultiem middel om tram 71 te blokkeren.

Elsene heeft bij het Gewest twee beschermingsaanvragen ingediend, eentje voor het gemeentelijk kerkhof, en een tweede voor de verkeersrotonde voor de ingang van de begraafplaats.

Dat de gemeente het kerkhof wil beschermen is logisch. Het behoort samen met de begraafplaatsen van Laken en de Dieweg in Ukkel tot de meest prestigieuze van Brussel. De praalgraven dragen er klinkende namen als Victor Horta, Constantin Meunier, Charles De Coster, Frederic Neuhaus of Ernest Solvay.

De intentie om ook het rond punt voor de ingang van het kerkhof te beschermen doet echter de wenkbrauwen fronsen bij de plaatselijke Ecolo-oppositie. Volgens fractieleider Yves Rouyet is het een ultieme sabotagepoging van de MR-PS-FDF-meerderheid om de veelbesproken vertramming van bus 71 te verhinderen. Daarvoor zouden immers sporen dwars door de rotonde moeten komen.

"In haar kruistocht tegen de tram deinst de gemeente voor niets terug: ze gebruikt zelfs de doden!", klinkt het in een persbericht. "Het rond punt heeft geen enkele historische waarde. Vroeger was het geen rotonde maar gewoon een groot verkeersplein."

De rotonde is amper vijf jaar geleden vernieuwd. Er kwamen toen nieuwe boordstenen, en kleine blauwe lampjes, die Rouyet doen denken aan de landingsbanen op Zaventem. "De lichtjes dragen misschien bij tot de verkeersveiligheid, maar zijn geenszins opmerkelijke elementen van het Elsens patrimonium."

Ecolo vindt de demarche van het gemeentebestuur ook ongeloofwaardig omdat de meerderheid in de Viaductstraat vier neoklassieke huizen wil slopen om plaats te maken voor een uitbreiding van het gemeentehuis. "Wil de schepen bevoegd voor Erfgoed misschien haar maagdelijkheid terugwinnen?"

Schepen Nathalie Gilson (MR) verdedigt de beschermingsaanvraag voor de rotonde. "Dat is symbolisch heel belangrijk want het rond punt is een weerspiegeling van het rond punt binnen het kerkhof (zie tweede foto)", zegt ze aan Le Soir. "Alsof de wereld van de levenden antwoordt aan die van de doden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie