Elsene zet nachtwakers in: 'Moeten afschrikken en bemiddelen’

© Gemeente Elsene
| Schepen voor Preventie Bea Diallo (PS) (vierde van links, red.) benadrukt dat de nachtwakers geen veredelde knokploeg zijn.

Elsenaren die last hebben van nachtlawaai of andere vormen van overlast kunnen sinds juli rekenen op een team van nachtwakers. Dat bestaat uit zes mannen en twee vrouwen die ’s avonds en ’s nachts de hele week lang toezien op de openbare orde. “Zij moeten potentiële overtreders afschrikken en in dialoog gaan met de daders”, legt schepen van Preventie Bea Diallo (PS) uit aan BRUZZ.

Feestvierders in Elsene zorgen al geruime tijd voor nachtlawaai en overlast. Op het Flageyplein doen nachtuilen regelmatig hun behoefte op straat. "Dat gebeurt meestal in dronken toestand met als gevolg dat het plein overspoeld wordt met bierblikjes en andere flessen alcohol”, zegt schepen voor Preventie Bea Diallo aan BRUZZ.

Hij kwam in augustus 2017 met het voorstel om de hinder op te vangen met nachtbemiddelaars. Dat idee is een jaar later omgezet in de praktijk. Sinds juli patrouilleren er ’s avonds en ‘s nachts zes mannen en twee vrouwen de hele week lang door de Elsense straten.

'Geen veredelde knokploeg'

De gemeente rekruteerde de bemiddelaars uit de nachtelijke veiligheidssector. Zo bestaat het team onder andere uit ex-buitenwippers. Daardoor ontstaat de indruk dat er een veredelde knokploeg gevormd is, maar daar wil schepen en ex-bokser Diallo niet van weten.

Béa Diallo, lijsttrekker in Elsene voor PS

"Hun opdracht is duidelijk. “Zij moeten potentiële overtreders afschrikken en in dialoog te gaan met de daders wanneer het te laat is”, zo legt Diallo uit.

“Het grootste deel van de ploeg bestaat uit gespierde mannen, maar hun opdracht is niet om hardhandig op te treden. Er is gekozen voor mensen uit dergelijke milieus omdat zij ervaring hebben met compromissen sluiten. Zij weten hoe ze probleemsituaties kunnen ontmijnen. Wanneer het toch uit de hand loopt, doen zij beroep op de politie of tussenpersonen van de gemeente om GAS-boetes uit te schrijven.”

‘Positieve reacties’

Diallo benadrukt dat deze aanpak zijn vruchten afwerpt. “Het is nog te vroeg om concrete cijfers op tafel te leggen, maar we zien dat het aantal overtredingen de laatste maanden gevoelig gedaald is. Het sluikstorten neemt af en ook de geluidsoverlast is verminderd.”

“We krijgen ook veel positieve reacties over dit initiatief. Op de gemeente komen regelmatig brieven toe van handelaars en buurtbewoners die ons bedanken. Dat toont aan dat deze manier van werken de juiste is”, aldus Diallo nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?