Analyse

Elsene: Groene machtsgreep

Roan Van Eyck
© BRUZZ
15/10/2018

| De groenen hebben stevig campagne gevoerd in Elsene, en het heeft geloond.

Wat eerst het onwaarschijnlijkere scenario leek, is werkelijkheid geworden in Elsene. De groenen halen een derde van de stemmen en verwijzen, met de zegen van de socialisten, de liberalen en Défi naar de oppositiebanken. Elsene mag zich opmaken voor een links-progressieve coalitie onder een nieuwe burgemeester.

Nog voor ze zelf de politieke kaarten hadden geschud, wisten de aandachtige Elsenaren al dat het maar twee kanten op kon. Ofwel zou de paarse coalitie van burgemeester Dufourny (MR-Open VLD, PS-SP.A, Défi) haar werk voortzetten, ofwel zouden de groenen genoeg stemkrediet halen om een links bestuur te installeren, samen met de socialisten.

In de gemeentepolitiek bougeert er doorgaans weinig. Daarom leek scenario 1 lang het meest aannemelijke. 1050 is een traditioneel liberale gemeente, waar de MR op slechts een paar uitzonderingen na de voorbije honderd jaar het bestuur heeft geleid. Een waar tijdperk. En, eerlijk is eerlijk, behalve een paar zware blunders onder Stedenbouw heeft de paarse coalitie heel wat successen geboekt. De nieuwe Elsensesteenweg is een breed gedragen project geworden, de gemeente heeft goed bespaard en er is meer blauw op straat. Kortom: Dufourny’s hernieuwde succes leek haast verzekerd.

Maar dat alles was buiten de historische groene score gerekend. 33 procent van de Elsense kiezers gaf zijn stem aan Ecolo-Groen. Voor de kingmaking socialisten was het dus snel duidelijk wie ze moesten steunen. Scenario 2 is een feit en het blauwe tijdperk staat voor minstens zes jaar op pauze.

Wie wordt burgemeester?

Na het breken van de eerste cijfers was het duidelijk voor lijsttrekker Christos Doulkeridis (Ecolo-Groen): het was hij of Dufourny. Die laatste heeft nog lang en zwaar onderhandeld met haar rode coalitiepartner, maar tevergeefs. Béa Diallo (PS) en co leggen de sjerp liever op groene schouders.

Vlamingen

Welke prijs de socialisten precies aanrekenen voor de coalitie moet nog duidelijk worden. Eén ding is wel zeker: het is niet het behoud of de versteviging van het ambt van Maite Morren (SP.A). De huidige Nederlandstalige schepen wordt vervangen door Groen-debutante Els Gossé. Er is genoeg stemkrediet voor twee Nederlandstalige schepenen, maar dat zit niet in de groene pijplijn.

Blijf ook na 14 oktober op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Elsene.

De analyses na 14/10

De verkiezingen zitten erop en de burger heeft gesproken. Tijd om voor elke gemeente een stand van zaken op te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Kiest 2018: Elsene, De analyses na 14/10, gemeenteraadsverkiezingen 2018, Christos Doulkeridis, Dominique Dufourny, Béa Diallo, Maite Morren, Els Gossé

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni