resultaten 14.10

Elsene: Exit Dufourny, enter Doulkeridis

Roan Van Eyck, Vera Tylzanowski
© BRUZZ - Belga
14/10/2018
Updated: 15/10/2018 10.11u

| Lijsttrekker Christos Doulkeridis en zijn nummer 2 in Elsene, Audrey Lhoest.

Het pleit is beslecht in Elsene. De groenen stijgen met maar liefst 9,5 punten en halen een historische score van 33 procent. Daarmee zetten ze na zware nachtelijke onderhandelingen de liberalen van huidig burgemeester Dominique Dufourny (MR) buitenspel. Die verliezen 3,5 procent, worden losgelaten door de socialistische coalitiepartner, en mogen zich in december naar de oppositiebanken begeven. Net als in Brussel-Stad zal zo een groenrood college ontstaan, met Christos Doulkeridis (Ecolo) als nieuwe burgemeester.

Dat de groenen punten zouden winnen in Elsene was voorspeld. Maar deze resultaten hebben het speelveld helemaal omgegooid. Ecolo-Groen stijgt met maar liefst 9,5 procent in vergelijking met 2012. Er ontstaan zo 16 groene zitjes in de gemeenteraad, waarvan twee Nederlandstalige. Het gaat om Els Gossé en Peggy Stevens (beide Groen).

Gossé vervangt Morren

Gossé heeft grofweg twee keer zoveel voorkeursstemmen als huidig Nederlandstalig schepen Maite Morren (SP.A) en neemt haar plaats in. Dat bevestigt Morren zelf bij BRUZZ. "De onderhandelingen tussen de socialisten en de groenen hebben daar een tijdlang op vastgezeten," vertelt Morren. "Uiteindelijk hebben we met PS-SP.A beslist om hierin toch een bescheidenere rol aan te nemen, in het belang van de progressieve coalitie die we al vanaf het begin mee mogelijk wilden maken."

Volgens Morren hebben de socialisten zich dus vanaf het begin gericht op de roodgroene coalitie. PS-SP.A heeft even snel en even vaak onderhandeld met de huidige partner MR-Open VLD als met de nieuwe partner Ecolo-Groen. Meer zelfs: "Het scenario met de groenen was al beter uitgewerkt," voegt Morren toe. "We hebben ook al afgesproken dat de bevoegdheid Openbaar Onderwijs waarschijnlijk naar de socialisten gaat en Mobiliteit naar de groenen."

Einde van het blauwe tijdperk

Ecolo-Groen wordt zo de regerende partij in een gemeente die - op enkele legislaturen na - al honderd jaar gedomineerd wordt door de liberalen van huidig burgemeester Dominique Dufourny (MR). Haar lijst verliest 3,5 procent en wordt zo de tweede partij. Dat ze nu naar de oppositie moet is een zware klap voor Dufourny. Zij had gehoopt op een eerste echte termijn, nadat ze in 2016 de sjerp had overgenomen van Willy Decourty (PS) in het midden van de legislatuur.

Geen van de 12 blauwe zetels is overigens Nederlandstalig. Huidig gemeenteraadslid Valérie Libert (Open VLD) haalt een gelijkaardig aantal voorkeurstemmen als in 2012, maar raakt daar deze keer niet mee verkozen.

Socialisten zijn de 'game-makers'

De socialisten landen dus op de derde plaats in de algemene rangschikking. Ze komen ook een stuk dichter bij de liberalen, want de roden winnen 2,3 procent. Morren is de enige Nederlandstalige van de 9 rode gekozenen.

De socialisten liggen politiek-filosofisch tussen de groenen en de liberalen in. Dat betekent dat ze de game makers van deze coalitie zijn. Ze konden kiezen tussen Dufourny en Doulkeridis. Na onderhandelingen die tot maandagochtend 4 uur hebben geduurd, zijn ze voor die laatste gegaan. Béa Diallo (PS) en co. volgen zo de politieke formule die ook ontstaat in Brussel-Stad.

Christos Doulkeridis (Ecolo) vormt nu dus wat hij "een logische, progressieve Elsense coalitie" noemt. Die telt een comfortabele 25 van de 43 zetels. Voor een groenblauwe coalitie was het water tussen de liberale en groene persoonlijkheden in Elsene immers te diep. (lees verder onder de video).

Christos Doulkeridis (Ecolo-Groen) reageert op het sterke resultaat van zijn partij.

Défi uit de meerderheid

Nog opvallend voor de gemeente die ook wel eens l'Oasis Francophone wordt genoemd: het reeds kleine Défi verkleint verder naar 7,2 procent. Défi zit momenteel nog in de meerderheid, maar neemt dus geen deel aan de nieuwe coalitiegesprekken.

Ten slotte zijn er nog de kleinere partijen: PTB*PVDA maakt zijn debuut in de Elsense gemeenteraad, met 6,3 procent, goed voor twee zetels. De oranje-getinte burgerlijst Objectif XL van Franstalig parlementsvoorzitster Julie De Groote (CDH) zakt verder weg, van 9,4 naar 5,6 procent. De lijst houdt maar 2 zetels over. De Vlaams-nationalisten van N-VA geraken ten slotte de gemeenteraad niet in, net als de Europese jongerenpartij Volt.

Blijf op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Elsene. Op verkiezingsdag maar ook de dagen nadien als de nieuwe coalitie vorm krijgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Kiest 2018: Elsene , verkiezingsuitslagen 2018

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni