Emotionele herdenkingsmars voor vermoorde prostituee

witte mars
© Kevin Van den Panhuyzen
| Een twintigtal collega's van Eunice trekt tijdens de witte mars naar de straat waar de Nigeriaanse sekswerker werd vermoord.
© Kevin Van den Panhuyzen
| Een twintigtal collega's van Eunice trekt tijdens de witte mars naar de straat waar de Nigeriaanse sekswerker werd vermoord.

Donderdag trok een herdenkingsmars door de prostitutiebuurt achter het Noordstation. Ruim een week geleden werd daar een Nigeriaanse sekswerker doodgestoken. De 150 deelnemers trokken met witte rozen naar de plek waar het lichaam werd gevonden.

Ruim een week nadat de 24-jarige Nigeriaanse sekswerker Eunice is vermoord, herdenken ongeveer honderdvijftig mensen haar tijdens een witte mars. Het initiatief gaat uit van Nigeriaanse collega's uit de buurt en werd georganiseerd in samenwerking met Utsopi, de vakbond voor sekswerkers, buurtcomité Dupont Plus Verte en vereniging Espace P.

De deelnemers dragen een witte roos en trekken, met de Nigeriaanse vrouwen voorop, naar de plaats waar het lichaam van Eunice werd gevonden. De stoet houdt halt om op die plek te zingen.

“We zongen traditionele liederen die we in Nigeria ook zingen bij een overlijden,” zegt de 40-jarige Christine achteraf. Ze is ook Nigeriaanse en werkt overdag achter een raam in de Linnéstraat. “She goes, she goes, we wish her peace, zongen we. Ik kende haar niet, maar ze is één van ons. Haar vader en moeder zijn niet in de buurt, dus wij zijn er voor haar."

Begrafenis

Ook de begrafenis zal worden georganiseerd door de Nigeriaanse sekswerkers uit de buurt. Utsopi en Espace P helpen die logistiek te ondersteunen. “Vorige week donderdag hebben we ook een herdenkingsmoment georganiseerd,” zegt de voorzitter van Utsopi, Maxime Maes. “Op vraag van de Nigeriaanse vrouwen hebben we een collecte gehouden om geld in te zamelen voor de begrafenis. We hebben nu ruim duizend euro, maar zoeken nog bijna tweeduizend euro via crowdfunding.”

Eunice zal in België worden begraven, zegt Maes. “Haar familie kan het nog steeds moeilijk geloven. Ze kunnen er helaas zelf niet bij zijn, vanwege geld- en visumproblemen, maar we hebben beloofd om er foto’s en video’s maken en die op te sturen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?