Professor Magaly Rodríguez

| Niemand wil zijn nek uitsteken voor een vrouw zonder papieren. Als een prostituee sterft: who cares?', aldus professor Magaly Rodríguez.

Debat

‘Laat kwetsbare prostituees niet in de steek’

Vera Tylzanowski
© BRUZZ
06/06/2018

De jonge Nigeriaanse prostituee die dinsdag vermoord is in Schaarbeek zou niets gehad hebben aan een megabordeel zoals Villa Tinto. Dat zegt professor geschiedenis Magaly Rodríguez García (KU Leuven) die prostitutie als vorm van arbeid bestudeert. “De meest kwetsbare groep sekswerkers heeft er niets aan,” zegt ze.

Na de moord op de jonge vrouw weerklonk opnieuw de oproep om in Brussel een megabordeel te bouwen, naar het model van Villa Tinto in Antwerpen. Staatssecretaris voor gelijke kansen Bianca Debaets (CD&V) schreef bijvoorbeeld op Twitter dat het de vrouwen veiligheid en hygiëne zou bieden en de overlast voor de buurt beperken.

“Zo’n bordeel kan inderdaad een interessante oplossing zijn voor raamprostituees met papieren. Zeker als er ook een politiekantoor in de buurt is en organisaties die waken over de veiligheid en gezondheid van de vrouwen,” reageert Rodriguez.

In Antwerpen wordt de meest kwetsbare groep volledig aan haar lot overgelaten

Magaly Rodríguez García (KU Leuven)

Maar voor vrouwen zonder papieren is het volgens haar geen oplossing, omdat die niet welkom zouden in zo'n megabordeel. Ook vrouwen zonder voldoende financiële middelen kunnen er niet werken, omdat er huurgeld, zo'n 500 euro per week, moet betaald worden. "In Antwerpen worden zij volledig aan hun lot overgelaten. Terwijl dit net de meest kwetsbare vrouwen zijn", zegt Rodriguez.

Decriminaliseren

Een eenvoudige oplossing om die groep van vrouwen te beschermen is er volgens de professor niet. “Het gaat in dit geval om meer dan prostitutie, namelijk illegale migratie. Dat is een veel breder fenomeen.”

Prostitutie prostituée sekswerkers vitrine raamprostitutie Sint-Joost-ten-Node 2

| Rodriguez pleit voor een ronde tafel met alle betrokken actoren.

Wel moet prostitutie volgens Rodriguez om te beginnen gedecriminaliseerd worden. “Ik begrijp dat het fenomeen voor veel overlast zorgt in de buurt. Maar door boetes in te voeren voor de vrouwen en klanten die op straat werken, hou je eigenlijk alleen de ‘brave’ mannen weg. Dat zorgt ervoor dat de vrouwen lastigere klanten over de vloer krijgen,” legt ze uit.

Ronde tafel

Daarnaast pleit de historica voor een ronde tafel met alle betrokken partijen. “Ik vraag al jaren om samen te zitten met politici, politie, hulporganisaties, wetenschappelijke experten maar ook de buren en de sekswerkers zelf. Zo zouden we samen kunnen nadenken over mogelijke oplossingen.”

Volgens Rodriguez ondernemen Brusselse politici te weinig actie. “Politici reageren alleen als er klachten komen van de buren. Niemand wil zijn nek uitsteken voor een vrouw zonder papieren. Als een prostituee sterft: who cares?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Magaly Rodríguez García , sekswerk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni