| Switch is een boulab, een kruising van een labrador en een Berner sennenhond, en kan slachtoffers steunen en troosten.

'Emotionele hulphond' aan de slag gegaan bij politie Brussel Noord

© Belga
19/10/2018

Switch, de eerste "emotionele hulphond" is begin oktober in dienst gegaan bij de lokale politie Brussel Noord. Switch is een boulab, een kruising van een labrador en een Berner sennenhond, en kan slachtoffers steunen en troosten. Het project komt overgewaaid uit Canada en is een primeur voor België. De Brusselse politiezone werkt ervoor samen met de Mira Foundation, die instaat voor de opleiding van de honden.

Het idee voor de "emotionele hulphond" komt van een inspectrice van de gerechtelijke diensten van de politiezone, zegt Louise Wéber, woordvoerster van de politie Brussel Noord. "Zij stelde al lange tijd vast dat er een lacune bestaat bij de begeleiding van de slachtoffers tijdens het gerechtelijke proces. Dit vaak lange en zware proces heeft immers tot gevolg dat de slachtoffers zich alleen of in de steek gelaten kunnen voelen. Er diende een oplossing gevonden te worden om zo een betere begeleiding te kunnen aanbieden aan de slachtoffers. De emotionele hulphond bleek de ideale oplossing te zijn".

Switch heeft sinds zijn indiensttreding vier verhoren van kinderen in moeilijke gezinszaken bijgestaan. "Elke keer kon de hond voor een positieve afleiding zorgen", aldus de politie. "De aandacht van het kind werd afgeleid door iets anders en was niet meer gevestigd op de stressvolle elementen. Dankzij deze afleiding kon het kind ontstressen en makkelijker praten met de onderzoeker. Die kreeg zo meer details te horen die belangrijk kunnen blijken voor het onderzoek."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , lokale politie , trauma , hond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni