Enfant Terrible: Jean Piessevaux (zero-waste webshop Kami)

| Jean Piessevaux, oprichter van zero-waste webshop Kami.

Enfant terrible: Jean Piessevaux, oprichter zero-wastewebshop Kami

Tom Van Bogaert
© BRUZZ
30/03/2019

Jean Piessevaux (26) richtte in september 2018 een webshop op, waar verpakkingsloze en herbruikbare producten te koop zijn. Hij studeerde voor handelsingenieur aan de Université Saint-Louis en de KU Leuven. Hij woont aan het Josaphatpark in Schaarbeek.

Jean Piessevaux, oprichter van zero-waste webshop Kami.

| Jean Piessevaux, oprichter van zero-waste webshop Kami.

Ken je het verhaal van het Japanse dorpje Kamikatsu? De inwoners hebben er in 2003 beslist om geen plastic verpakkingen meer te gebruiken. Ze zitten intussen aan een reductie van meer dan tachtig procent en ze willen in 2020 volledig afvalvrij worden. Het is misschien een druppel in de oceaan, maar hun minimalistische en minder materialistische levensstijl met respect voor de natuur inspireerde mij. Daarom heb ik mijn webshop Kami genoemd.

We bieden momenteel ruim 150 artikelen aan. Een greep uit het aanbod: drinkbussen, hervulbare koffiecapsules, bamboerietjes, natuurlijke deodorant en shampoo in vaste vorm, wasbare reinigingsdoekjes, menstruatiecups. We geven de voorkeur aan gecertificeerde Belgische leveranciers, zelfs als hun producten duurder zijn.

Ons motto is Earth First, Profit Second. Die ecologische filosofie trekken we ook door in de logistiek. Pakjes versturen we in al gebruikte kartonnen dozen die winkels in City 2 voor ons bijhouden. Voor de levering doen we een beroep op de Brusselse fietskoeriers van Dioxyde de Gambettes en op Hytchers, een Belgische start-up die pendelaars inschakelt om pakjes van het ene tankstation naar het andere te vervoeren. Onze klanten zijn particulieren, vooral jonge vrouwen, en biowinkels. We staan soms ook op markten.

"Ik wil een tastbare imapct hebben"

Jean Piessevaux (zero-waste webshop Kami)

Enfant Terrible: Jean Piessevaux (zero-waste webshop Kami)

Kijk, we willen een bedrijf van morgen zijn, een Amazon voor onze generatie. We moedigen overconsumptie niet aan en pakken niet uit met bodemprijzen en supersnelle leveringen. We bieden een lokaal, duurzaam alternatief en communiceren daarover in alle transparantie, op onze blog en op de sociale media. Ik wil als ondernemer een tastbare impact hebben en de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Het succes van de klimaatmarsen bewijst dat jongeren vandaag openstaan voor een ander consumptiemodel. We willen graag binnen het jaar de referentie voor zero waste in België worden. Ik zou op termijn ook graag voeding aanbieden en werken rond upcycling. En waarom geen hubs in verschillende steden, waarin we met plaatselijke producenten samenwerken?

Als je zelfs verpakkingsvrij wilt leven, raad ik aan om eerst de inhoud van je vuilniszak te analyseren. Begin klein en maak stap voor stap vorderingen. Mik op de lange termijn. Weet dat je niet perfect kunt zijn. Door het voorbeeld te geven, inspireer je weer andere mensen. Dat werkt beter dan met het vingertje zwaaien. Ik koop bijvoorbeeld zelf voeding in bulk bij de biowinkel Les Ecuries van de Tram en de boerenmarkt La Ruche qui dit Oui. Sinds het begin van het jaar heb ik een halve vuilniszak gevuld. Ik worstel nog met drankkartons en wil daarom nu zelf sojamelk maken.

Ik werk in het coworkingkantoor van DigitYser. Ik huur er een desk en opslagruimte. Ik leerde er interessante ondernemers kennen, die bezig zijn met programmeren, artificiële intelligentie, big data en duurzame voeding. Er heerst een geest van samenwerking en uitwisseling. Ik kan vergaderzalen gebruiken en er is altijd gratis koffie. De hangmat gebruik ik zelden (lacht).

Ik ben een Brusselaar die zijn stad in zijn hart draagt. Ik hou van het rijke culturele en muzikale aanbod en de vele innovatieve projecten. Schaarbeek is mijn favoriete gemeente. Multicultureel, vrij groen en prachtig qua architectuur. Nadelen van Brussel? Zelfs met een fietshelm voel ik mij als fervente Villo!-gebruiker niet veilig. En zwerfvuil is een ware plaag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving, zero-waste, e-commerce, Enfant Terrible, webshop, duurzaamheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni