Ria De Smet, lingerieverkoopster

| Ria De Smet, lingerieverkoopster

Enfant terrible: Ria De Smet, lingerieverkoopster

Tom Van Bogaert
© BRUZZ
19/05/2018

Ria De Smet (57) opende in 2011 een webshop voor lingerie en badmode in grote maten, nadat ze jaren in de vastgoedsector had gewerkt. Haar winkel bevindt zich sinds 2015 in Hoog-Molenbeek, waar ze ook woont, samen met haar Algerijnse man.

TERRIBLE Ria De Smet BRUZZ ACTUA 1616

| Ria De Smet, lingerieverkoopster.

Tachtig procent van de vrouwen draagt de verkeerde behamaat. Als een vrouw bij mij ’s avonds een afspraak maakt, meet ik haar maat op en stel ik modellen voor die in aanmerking komen. Dat kan gerust een uur of twee duren. Ik sluit de gordijnen, creëer een aangename sfeer met kaarsen en rustgevende muziek. Het is alsof ze bij een vriendin op de koffie komt. Ze hoeft geen complexen over haar borsten te hebben. Elke vrouw is mooi.

"Het is nooit te laat om je droom waar te maken"

Ria De Smet, lingerieverkoopster

Ria De Smet, lingerieverkoopster

De webshop is mijn uithangbord. Ik heb klanten die bij mij terechtkomen omdat in de meeste winkels hun maat heel beperkt of niet aangeboden wordt. Ik ben gespecialiseerd in lingerie en badmode, vooral in grotere cupmaten. Voor een beha betaal je tussen de 40 en 120 euro.

Nederlandse vrouwen bestellen vaker bij mij, en ik kreeg al aanvragen uit heel Europa en zelfs Australië. Natuurlijk kan ik in snelheid en aanbod niet opboksen tegen internetwinkels als 3Suisses en Zalando, maar ik bied merken met een prima prijs-kwaliteitsverhouding aan en draag klantenservice hoog in het vaandel met pashandleidingen en -video’s. Ik heb opvallend weinig retours.

Ik heb de etalage onlangs vernieuwd. De winkel moet meer en meer de hoofdrol krijgen. De buurt­bewoners vinden mij stilaan en ik krijg meer volk over de vloer door mond-tot-mondreclame. Er is in de hele noordrand van Brussel geen enkele andere traditionele lingeriezaak meer. Ik heb klanten uit Antwerpen en Limburg.

Na de aanslagen van 2016 merkte ik wel dat Vlamingen terughoudend waren om naar Molenbeek af te zakken, maar dat is intussen verbeterd. De naam van de winkel? Majouline is afgeleid van het Arabische Majdouline en heeft een exotische, internationale uitstraling. Lingerie Ria is mij te banaal.

Als meisje droomde ik er al van om lingerie te verkopen. Mijn vader startte begin jaren zeventig in hetzelfde gebouw een lingeriewinkel, die later verhuisde naar het Sint-Joostplein. Ik deed niets liever dan de verkoopster te helpen. Ik herinner mij nog goed hoe de vertegenwoordigers langskwamen om de nieuwste collecties te tonen. Ook de modeshows in de hotels maakten indruk op mij. Toen het pand van mijn vader in 2015 vrijkwam, verhuisde ik van Zottegem naar Molenbeek. Ik heb het gevoel dat de cirkel nu rond is.

Als ik een tip mag geven aan de lezers: ga voor je passie. Het is nooit te laat om je droom waar te maken. Ik heb jaren hard gewerkt in de vastgoedsector tot ik een burn-out kreeg. Mijn ziel lag er niet in en er kraakte iets in mij. Ik moest mezelf op mijn vijftigste heruitvinden.

Ik verlegde opnieuw mijn grenzen. Pas als je durft te verliezen, kun je winnen. Je moet durven te balanceren op de grens tussen succes en mislukking. Ik heb nog nooit zoveel gestudeerd als de voorbije jaren en ik heb lange werkdagen. Het is knokken als zelfstandige, maar ik hoop dat mijn voorbeeld inspirerend werkt.

Ik leer Brussel beter kennen nu ik met de vrouwenbeweging Markant allerhande activiteiten doe. Ik wil ook promotie maken voor de stad, zodat klanten hun bezoek aan de winkel kunnen koppelen aan een culturele uitstap.

Ik voel me hier midden in de wereld als ik aan de kassa van de supermarkt zo veel verschillende talen hoor. Ik ben ook helemaal niet bang op straat ‘s avonds. Ik ga graag wandelen in het Scheutbos. Ik mis alleen gezellige tavernes in de buurt om een koffietje te gaan drinken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Enfant Terrible, lingerie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni